Balın son kullanma tarihi geçer mi! Çöpe atmadan önce mutlaka bakın

Balın son kullanma tarihi geçer mi! Çöpe atmadan önce mutlaka bakın
Bal, uzun süre saklandığında renk değiştirme veya kristalleşme gibi belirtiler gösterir. Bu durum balın bozulduğunu mu gösterir, yoksa balın son kullanma tarihi geçtiğini mi? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için gelin birlikte bal ile ilgili tüm detaylara göz atalım.

Eski Mısırlılara ait mezarlarda yapılan kazı çalışmaları sırasında, bal dolu kavanozlar bulundu. Bu kavanozlar binlerce yıl sonra bile bozulmadan korunmuştu, bu da "balın son kullanma tarihi geçer mi" gibi soruların ortaya çıkmasına neden oldu. Evet, gerçek balın son kullanma tarihi geçmez. Gerçek bal zamanla değişebilir, rengi koyulaşabilir, bulanıklaşabilir veya kristalleşebilir, ancak bozulmaz.

htnwm-1711020216-4966.webp

Bal sadece nemlenirse bozulabilir. Nemlenen bal, fermente olur ve kötü bir koku, ekşi tat veya küf gibi belirtilerle kendini belli eder. Bal türleri farklı şekillerde eskir; işlenmemiş ballar kristalleşmeye ve koyulaşmaya daha yatkınken işlenmiş ballar daha uzun süre berrak kalabilir.

cope-atmadan-once-bir-kez-daha-dusunun-balin-son-kullanma-tarihi-gecer-mi-1711020205-428.webp

Peki, balın son kullanma tarihi neden var? Gerçek balın aslında bir son kullanma tarihi yoktur. Marketlerde satılan balların üzerindeki son kullanma tarihi, tazeliğini göstermek için konulmuş bir ibaredir. Bal, fermente olmadığı sürece rahatlıkla tüketilebilir.

Balı saklarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Balı, cam bir kavanozda hava ve nemden korunacak şekilde saklamalısınız. Güneş ışığına maruz bırakmamalı, serin, kuru ve mümkünse karanlık bir ortamda saklamalısınız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar