Avrupa Birliği'ne Tek Pazar kapsamı genişletilmesi önerisi

Avrupa Birliği'ne Tek Pazar kapsamı genişletilmesi önerisi
Avrupa Birliği'nin (AB), ekonomik rekabet gücünü artırmak için Tek Pazar kapsamını enerji, telekomünikasyon ve finans sektörlerini de içerecek şekilde genişletmesi gerektiği tavsiye edildi.

Eski İtalya Başbakanı Enrico Letta tarafından hazırlanan ve AB liderlerinin talebiyle yayımlanan raporda, Tek Pazarın mevcut durumu ve gelecekte nasıl geliştirilebileceği üzerine öneriler sunuldu.

Raporda, AB'nin içinde mal, hizmet, sermaye ve insanların serbest dolaşımını sağlayan Tek Pazarın günümüz gereksinimlerini karşılamada yetersiz kaldığı vurgulandı. Bu nedenle, enerji, telekomünikasyon ve finans sektörlerinin de kapsama alınması gerektiği belirtildi.

Küresel ekonomik rekabetin artmasıyla birlikte AB'nin piyasalarının daha fazla entegre olmasının önemine dikkat çekilen raporda, AB ekonomisinin güçlenmesi için piyasa reformlarının yapılması gerektiği vurgulandı.

AB'nin dünya çapındaki ekonomik etkisinin azaldığına işaret edilen raporda, 1993'te kurulan Tek Pazar ile 2022 arasında AB'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının yüzde 30'dan daha az arttığı, ABD'de ise artışın yüzde 60'ı bulduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, enerji, telekomünikasyon ve finans sektörlerindeki entegrasyonun yeşil ve dijital dönüşümü destekleyeceği, ayrıca genişleme ve savunma gibi alanlara daha fazla mali kaynak sağlayacağı ifade edildi.

AB'deki yeni şirketlerin finansmana erişiminde yaşanan sorunlara da değinilen raporda, AB'nin küresel rakipleri olan ABD ve Çin'in gerisinde kaldığı belirtildi. Bu durumun, AB'nin inovasyon, üretkenlik, istihdam ve güvenlik açısından kritik sonuçlar doğurduğu vurgulandı.

Raporda, AB'deki ülkeler arasındaki kamu desteklerinin farklılıklarına da dikkat çekilerek, bu sorunun giderilmesi için AB çapında bir katkı mekanizması kurulması önerildi.

Yeni ülkelerin katılımı için yeni bir fon kurulması ve Avrupa şirketlerinin küresel rekabet gücünü artırmak için yeni kuralların hazırlanması da raporda öne çıkan öneriler arasında yer aldı.

Raporda yer alan önerilerin, Brüksel'de düzenlenecek ve ekonomi konularının ele alınacağı AB Liderler Zirvesi'nde ele alınması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar