Avrupa Birliği'nden dikkat çeken karar! Yasaklanıyor

Avrupa Birliği'nden dikkat çeken karar! Yasaklanıyor
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde atıkları azaltmayı hedefleyen bir yasayı onayladı. Bu yasa, otellerdeki mini şampuan şişeleri gibi bazı tek kullanımlık plastik ambalajları ile marketlerdeki ince plastik poşetlerin yasaklanmasını onayladı.

Strazburg'da yapılan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu oturumunda, ambalajın azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kuralları içeren yasa, 476 "evet" oyuyla kabul edildi.

Bu yeni yasa ile AB'de ambalajların daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması için çeşitli önlemler alınacak. Genel ambalajlar ve plastik ambalaj atıkları 2030'a kadar yüzde 5, 2035'e kadar yüzde 10 ve 2040'a kadar da yüzde 15 azaltılacak.

Ayrıca, AB'de 2030'dan itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalaj türleri yasaklanacak. Bunlar arasında işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda doldurulup tüketilen yiyecek ve içeceklerin ambalajları, tek kişilik soslar, krema ve şeker porsiyonları, tuvalet ürünleri, konaklamalardaki mini şampuan ve sabun ambalajları ile 15 mikronun altındaki çok hafif plastik torbalar bulunmaktadır.

Gıdayla temas eden ambalajlarda kullanılan "PFAS" olarak bilinen "doğada yok olmayan kalıcı kimyasalların" belirli sınırlar üzerinde kullanımı da yasaklanacak.

2029 yılına kadar tek kullanımlık plastiklerin ve metal içecek kutularının yüzde 90'ının ayrı olarak toplanması ve geri dönüştürülmesi gerekecek.

Bu yeni kurallar, üye ülkelerin onayının ardından yürürlüğe girecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar