Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Aslında hepimiz EYT'liyiz

Görüyoruz ki ülkemizde iktidar kulaklarını tıkıyor ve EYT mağdurlarının sesini hiç dinlemiyor, buna şaşırmamak mümkün değil.

Muhalefet ise yaşanan hukuksuzluğu ve mağduriyeti elinden geldiği kadar gündemde tutmaya çalışıyor, olanak bulduğunca da dile getiriyor bu da normal.

Fakat beni asıl şaşırtan, kamuoyundaki sessizlik, ilgisizlik ve tepkisizlik.

Konu kendilerini hiç ilgilendirmiyor, uzaklardaki başka başka insanların başına gelen bir mağduriyetmiş gibi davranıyor kamuoyu.

Daha da vahimi iktidarın yoğun algı operasyonu yüzünden bir çok kişi EYT sorununu bir erken emeklilik talebi olarak algılayarak, hak ve destek vermiyor.

"Aslında hepimiz EYT'liyiz" bu tanımlamayı ilk defa bir sohbet sırasında CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'tan duydum ve çok da isabetli buldum.

Bu sözün arkasında yatan gerçek şöyle; aslında bu gün fiilen emekli olmayan herkes EYT'lidir yani emeklilik için yaşa takılmış durumdadır...

Yürürlükte olan kanun uyarınca 9.9.1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan:

                Erkekler, 25 yıl sigortalılık ve 7 bin gün pirim ödemek koşulu ile 60 yaşında.

                Kadınlar ise, 25 yıl sigortalılık ve 7 bin gün pirim ödemek koşulu ile 58 yaşında emekliliğe hak kazanabileceklerdir.

Normal şartlarda; 18 yaşında işe giren ve sigortalı olan bir kişi erkekse 42 kadınsa 40 yıl çalışmak, erkekse 15 bin 330 ve kadınsa 14 bin 600 gün pirim ödemek zorunda kalacaktır!!!

Bu açıdan bakınca hem 7 bin gün pirim ödeme ve hem de 25 yıl sigortalı olma  şartı tamamen anlamsız ve işlevsiz kalmakta ikinci plana düşmektedir.

İşin açığı Türkiye'de uygulanan bu adaletsiz emeklilik sisteminde yaş koşulu tek geçerli koşul haline getirilmiş, diğer koşullar tamamen anlamsızlaşmıştır, bu yüzden de emekli olmak isteyen herkes bu yaş koşuluna takılmaktadır, kısacası herkes EYT'lidir. Özgür bey de bu gerçeği, tek bir cümle ile "Aslında hepimiz EYT'liyiz" diyerek açıkça dile getirmiş bulunmaktadır.

Unuttum sanmayın, bahse konu kanun yürürlüğe girmeden evvel sigortalı olmuş, sigorta ile karşılıklı sözleşme imzalamış çalışanların bu yaş ve pirim koşulu yüzünden hak kaybına uğramış olması hukukun temel ilkelerinden olan kanunların geriye yürümemesi ilkesinin ezilip geçilmesidir, son derecede kanunsuz ve vahim bir durumdur, ama EYT sorunu sadece bu kesimin sorunu değil sigorta sistemine dahil olan herkesin sorunudur.

Yaş koşulu yüzünden ortaya çıkan bir başka adaletsizlik ise:

Ülkemizde doğuşta beklenen yaşam süresi TÜİK tarafından, ortalama 78,6 yıl olarak hesaplanmıştır.

Bu durumda emekli olduktan sonra ortalamada 40 yıl pirim ödeyen kadınlar 20,6 yıl ve 42 yıl pirim ödeyen erkekler 18,6 yıl kadar emekli maaşı alabileceklerdir!!!

Bu kadar uzun süre pirim ödemek zorunda kalıp bu sürenin yarısından bile az bir süre emekli maaşı alabilmek sizce de adaletsiz değil midir?

İyi biliyoruz ki emekli olduktan sonra bile insanları çalışmak zorunda bırakan Türkiye'deki ekonomik hayatın gerçeklerini göz önüne aldığımızda insanların çalışmadan oturması hiçbir şekilde mümkün değildir.

Bu noktada ortaya çıkacak durum şudur; pirim ve yıl koşulunu dolduran ileri yaştaki çalışanlar ile işe yeni başlayan çalışanlar fazladan sürelerini kayıt dışı vergi ve sigorta pirimi ödemeden çalışarak geçirmeyi tercih edeceklerdir! Buda devletin vergi ve sigorta pirimi kaybı demek olacaktır!

Bakınız, milyonlarca Suriyeli için 50-60 milyar dolar harcamaktan kaçınmayan iktidarın, kendi vatandaşı olan EYT mağdurları için para pul hesabı yapması son derecede şaşırtıcıdır! Lakin daha da şaşırtıcı olan bu kadar büyük bir mağduriyet yaratan iktidarın hala yüzde 30'lar bandında halk desteğine sahip olabilmesidir. Bu durumun gerçek sebebi yürütülen algı operasyonu olmalıdır. İnsanlar gerçeklerin ve mağduriyetlerinin farkında bile değil, bir çoğu haksızlığı bilmiyor ve daha da çoğu anlaşılan bu haksızlığın kendisini hiç mi hiç ilgilendirmediğini zannediyor olmalıdır...

Sonuç olarak, Türkiye'de emeklilik sistemi son derecede problemlidir, sadece  EYT bile çok büyük bir sorundur, fakat tek sorun da değildir; ABO yani aylık bağlama oranları, intibak sorunu ve son derecede düşük, açlık seviyesinin bile altındaki emekli maaşları artık sorun olmaktan çıkmış ölümcül bir kangrene dönüşmüştür...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları