Asgari ücretten ne kadar vergi alınacak: İşte her maaş senaryosu için farkı rakam

Asgari ücretten ne kadar vergi alınacak: İşte her maaş senaryosu için farkı rakam
Asgari Ücreti Tespit Komisyonu bugün 3. toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücrete zam rakamı henüz açıklanmadan yeni maaşa gelecek vergi avantajı da hesaplanmaya başladı. İşte kaç lira maaş ne kadar vergi alınacak detayları...

İREM GÜL / GÜNBOYU

Geçen yıl yürürlüğe giren vergi uygulaması sonrasında bu yıl belirlenecek asgari ücrette vergi avantajı merak konusu oldu.

Asgari ücrete zam yapılınca, ücretle çalışanlar için ödenen gelir vergisi ve damga vergisi temmuz ayından sonraki dönemde azalacak.

Ücret kazançlarının vergilendirilmesi sırasında önce gelir vergisi tarifesine göre o ay için normal vergi hesaplanıyor.

Bu vergiden, asgari ücrete karşılık gelen kazancın vergisi düşülüyor. Aynı uygulama damga vergisi için de yapılıyor.

Asgari ücrete yapılacak zammın sağlayacağı vergi avantajını brüt 15 bin lira ücret alan ve temmuz ayından sonra da aynı ücretle çalışmaya devam edeceği varsayılan kişi üzerinden hesaplandığında tablo aşağıdaki gibi:

İŞTE ÜCRET ÜCRET SENARYOLAR

Net 11.059 TL asgari ücret senaryosu

Net asgari ücretin yüzde 30 artarak 11. 059 TL’ye yükseltildiği senaryoda işçinin ödeyeceği vergi temmuz ayında aynı kalacak, ağustosta 541 TL, eylülde 608 TL, ekim – aralık aylarında ise 510 TL azalacak. İşçi 2.680 TL daha az vergi ödeyecek. Damga vergisindeki 137 TL’lik avantajla birlikte toplam vergi avantajı 2.816 TL olacak.

Net 12.000 TL asgari ücret senaryosu

Net asgari ücretin 12.000 TL, brüt asgari ücretin de 14.100 TL olduğu senaryoda ise ödenecek vergi temmuz ayında değişmeyecek. Ağustosta 776 TL, eylülde 796 TL, ekim – aralık aylarında ise aylık 699 TL azalacak. Gelir vergisinden sağlanacak avantaj 3.668 TL olacak. Damga vergisinde 6 aylık dönemde sağlanacak 186 TL’lik avantaj ile toplam kazanç 3.854 TL’yi bulacak.

Vergi indirimi işçiye yansıyacak mı?

Asgari ücrette yapılacak artışla brüt ücretle çalışanların eline geçen net ücret, gelir vergisi ve damga vergisinde sağlanacak aylık avantaj tutarında artacak. Net asgari ücret 11.059 TL olursa brüt ücreti 15000 TL olan işçinin eline geçen net ücret ağustosta 564 TL, eylülde 630 TL, yılın sonraki aylarında ise 533 TL artacak.

Net ücretle çalışanların eline geçen ücret ise değişmeyecek. Bu işçiler için sağlanan vergi avantajından işveren yararlanacak.

Memurların kazançlarının büyük kısmı vergi dışı bırakılıyor. Asgari ücretteki artış, yıl içindeki vergiye tabi kümülatif kazanç tutarı 70 bin lirayı aşan memurların maaşlarında artış sağlayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar