Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Altın yükseliyor

Bu dönemde finansal piyasalarda fırtına çok şiddetlendi, dalgaların boyu çok yükseldi. Bu yükseklikte bir dalgaya ters pozisyonda yakalanan en güçlü kurumların bile ağır yara alması kaçınılmazdır.

Altın binlerce yıldır insanların en çok itibar ettiği kıymetli maden olmuş ve para sistemi altın üzerine kurulmuştu. Bu özelliği ile altın hep güvenli liman olarak tanımlanmış, savaş, doğal afetler ve benzeri krizlerde insanların birikimlerini koruyabilmek için tercih ettikleri ilk araç olmuştu.

Fakat bu pandeminin başlaması ile beraber altın fiyatlarındaki dalgalanma bile olağanüstü boyutlara ulaşmış bulunuyor.

Beklentiler piyasaya çıkarılan onca para yüzünden altın fiyatlarının artacağı ve bir çok yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altını tercih edeceği yönündeydi.

Oysa salgının ilk günlerinde ons altın fiyatlarında ciddi bir gerileme görüldü. Uzmanlar bunu sıkışan yatırımcının altın satarak pozisyon kapama çabasına bağladılar ki bende onlara hak veriyorum. Sonra yaşanan gelişmelerde bu analizi doğrulamış bulunuyor.

2019 yılı Ocak ayı başında ons altın 1293 dolar seviyesindeydi, yıl boyunca artan altın fiyatları 2020 yılı Ocak ayı başında 1517 dolar seviyesine yükselmişti. Covid 19 salgını 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde başlamıştı. İlk başlarda küresel bir pandemiye dönüşüp dönüşmeyeceği elbette bilinmiyordu. Lakin çok kısa bir süre zarfında tüm dünyaya yayıldı ve pandemi ile mücadele kapsamında alınan önlemler görülmedik büyüklükte bir ekonomik ve sosyal krizi de tetikledi.

2020 Mart başında beklentiler doğrultusunda ons altın fiyatları 1700 dolara kadar yükselmişti. Sonra piyasaların çökmesi, zararı azaltma ve pozisyon kapatma mecburiyetleri yüzünden Mart ortasında ons altın fiyatları 1450-1500 dolar bandına kadar geriledi. Dip noktanın görüldüğü 18 Mart sonrasından başlayan yükseliş dalgası ise 2020 Ağustos ayı başlarında 2000 doları geçerek zirve noktası olan 2075 dolara kadar çıktı. Bu seviyeden 2021 yılı Mart ayı başlarında 1677 dolara kadar gevşeyen ons altın fiyatları buradan tekrar yukarı yönlü bir harekete başlayarak 19 Mayıs 2021 tarihi itibari ile 1875 dolar seviyesine kadar çıktı.

Elbette mesele bundan sonrasını tahmin etmek. Piyasalarda bol para var bunu biliyoruz, bir çok uzman bu bol paranın yaratacağı enflasyonist etkiden de korkuyor. Faizler yükseltilip bu para geri çekilmezse enflasyonist bir baskı oluşturması elbette kaçınılmaz.

Aşıların bulunarak uygulamaya konulması, geniş çaplı bir aşılama operasyonuna girişilmesi elbette salgının 2021 sonu 2022 başına kadar kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Fakat yaşanan bu pandemi döneminde ekonominin aktörlerinin aldığı ağır hasarın onarılması sadece pandeminin kontrol altına alınmasına bağlı değildir. Eğer faizler hızla yükselir, ortada dolanan bol para beklenmedik bir şekilde, aniden geri çekilirse doğru enflasyon baskılanır fakat zaten yaralı durumda olan bir çok firma da iflas eder. Diğer yandan bu dönemde bir çok hane halkı, firma ve kurumun borçluluğu olağanüstü miktarda artmış bulunmaktadır. Paranın hızla değerlenmesi ve azalması borç geri ödemelerini imkansız bir hale getirebilir.

Benim tahminim küresel ölçekte hükûmet ve sair karar vericilerin bir borç ve ödeme krizine yol açmamak ve ekonominin yeniden canlanmasını sağlayabilmek için bir miktar yüksek enflasyona razı olacakları yönündedir.

Böyle bir politik tercihte bulunulması doğal olarak altın fiyatlarını da yükseltecektir. Bu politika tercih edilirse ons altın fiyatlarının 2000 dolar üstüne çıkması beklenmelidir. Enflasyonun ne kadar yükseleceğine bağlı olarak da orta vadede ons altın fiyatlarının 2000-3000 dolar bandında dalgalanması beklenmelidir.

Yerli yatırımcıyı ilgilendiren gram altın fiyatları elbette hem ons altın fiyatı ve hem de dolar kuru  tarafından belirlenmektedir. İşin açığı gram altın alınması fazla macera sevmeyen yatırımcı için en emniyetli yoldur. Türk lirasındaki enflasyona karşı yatırımcıyı korur bu kesin. Dolar altın paritesindeki dalgalanmayı da kompanse eder. Orta vadede eğer dolar kuru 9,50 ve ons altın fiyatı da 2000 dolar olursa gram altın fiyatı da 610 lira olur. Bu gün 500 lira civarında seyreden gram altın fiyatları düşünülürse bu yüzde 20 civarındaki bir kazanca karşılık gelir ki hiç de fena değildir. Elbette bu bir yatırım tavsiyesi değil, lakin ben birikimlerimi altın olarak saklamayı daha emniyetli buluyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları