Almanya'da çifte vatandaşlık yasası kabul edildi

Almanya'da çifte vatandaşlık yasası kabul edildi
Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde onaylandı ve imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e sunulmayı bekliyor.

Bundesrat tarafından yapılan açıklamaya göre, Federal Meclis tarafından 19 Ocak'ta kabul edilen "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde onay aldı.

Alman vatandaşlığına geçiş süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlayan yasanın, çifte vatandaşlık imkanını genişletmesi ve bir dizi değişiklik içermesi öne çıkıyor.

Yasa kapsamında, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla düşürülecek. Ayrıca, kişilerin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusundaki çaba ve başarılarına göre bu süre 3 yıla kadar indirilebilecek. Daha önceki "opsiyon modeli" tamamen kaldırılarak, gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapma zorunluluğu ortadan kalkacak. Almanya'da doğan çocuklar için de önemli değişiklikler getirilen yasaya göre, çocuklar Alman vatandaşı olabilecek, ebeveynlerinden biri en az 5 yıl süreyle yasal olarak ülkede ikamet etmişse.

Sosyal yardım almadan geçimini sağlama şartı getirilen yasada, işgücü anlaşması kapsamında önceki dönemlere ait sınav zorunluluğu da kaldırılacak. Ancak, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi insanlık dışı eylemlerde bulunmadıklarını kabul etmeleri ve özgürlükçü toplum değerlerine uyum sağlamaları gerekecek.

Ayrıca, çok eşlilik ve kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da Alman vatandaşlığına kabul edilmeyecek. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Bu adımlarla Almanya, çifte vatandaşlık süreçlerinde daha esnek ve katılımcı bir yaklaşım benimsemeye hazırlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar