Adana'da erkenci hasada hazırlık başladı: Tarlada tanesi 5 lira

Adana'da erkenci hasada hazırlık başladı: Tarlada tanesi 5 lira
Türkiye'nin en erken hasat edilen ürünlerinden biri olan karpuzun Adana'da hazırlığı başladı. Karpuz fideleri toprakla buluştu.

Adana'nın Türkiye'nin en erkenci tescilli karpuzunu yetiştirdiği haberleri, fidelerin toprakla buluşmasıyla birlikte gündeme oturdu. Mayıs ayında hasadının başlanması planlanan karpuzun kilogram fiyatının tarlada en az 5 lira olması bekleniyor.

Türkiye'nin karpuz üretiminde Çin'den sonra 4 buçuk milyon tonla ikinci sırada yer alması ve karpuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Adana'da, fidelerin toprakla buluştuğu haberleri alındı. Karataş ilçesinde gerçekleşen bu olay, Adana'nın karpuz üretimindeki önemini bir kez daha vurguladı.

ihacomtr-6e3951ea-4aa5-4fc8-a759-1a788df10247.jpg

Sabah saatlerinde kumlu tarlalara gelen işçilerin, toprağı hazırlayarak fide çukurlarına gübre yerleştirdiği ve dikim için hazır hale getirdiği görüldü. Dikilen fidelerin soğuktan korunması için üstlerinin naylonla kapatıldığı belirtildi. İşçilerin bin bir emekle diktiği ve deniz kumunda yetiştirilecek olan karpuzların, hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesi halinde, Mayıs ayının ikinci haftasında hasat edilerek pazarda tescilli karpuz olarak satılacağı ifade edildi.

Adana karpuzunun yıllık olarak yaklaşık 850 bin ton verim alındığı ve en erkenci ürün olması sayesinde üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olduğu biliniyor. Geçtiğimiz yıl 110 bin dönüm alanda ekilen karpuzun bu sene yüzde 20 artışla 132 bin dönüm alanda ekileceği açıklandı.

20240209aw138128-10.jpg

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun bir dönüme maliyetinin 18-20 bin lira arasında olduğunu belirtirken, fidelerin tanesinin 15-18 lira arasında değiştiğini dile getirdi. Doğan, Adana karpuzunun dünya genelinde tanınan bir marka olduğunu vurgulayarak, turfanda karpuzun çıkmasıyla İran'dan ülkeye karpuz ithalatının durduğunu ifade etti.

Son iki yıldır Adana'da çekirdeksiz karpuz üretiminin yapıldığını ve bu ürünün yurt dışına gönderildiğini belirten Doğan, Avrupa'da çekirdeksiz karpuz üretiminin yoğun olduğunu ve kilogram fiyatının 1 Euro civarında olduğunu söyledi. Ancak Adana karpuzunun Avrupa'ya gönderilmesinin maliyetinin 0.80 Euro olduğunu belirtti.

1615930.jpg

Karpuz fiyatının bu sene 5-6 lira ve üzerinde olacağını öngören Doğan, Nisan sonu veya Mayıs başında hasadın yapılmasının beklendiğini ve kilogram fiyatının da 5 lira ve üzerinde olması durumunda çiftçilerin kar elde edeceğini ifade etti.

Adana'da 230 dönümlük alanda karpuz eken çiftçi Veli Şahbaz ise karpuz kilogram fiyatının en az 5 lira olmasını beklediklerini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar