Adana'da değer bulamayan narenciye bahçeleri boş kaldı

Adana'da değer bulamayan narenciye bahçeleri boş kaldı
Adana'nın Kozan ilçesinde portakal, mandalina ve limon gibi tarım ürünlerinin piyasası ciddi bir krizle karşı karşıya; tarlada sadece 1 TL'ye alıcı bulunması nedeniyle çiftçilerin zararı artıyor.

Kozanlı çiftçi Mustafa Başaran, özellikle Velense ve Washington gibi türlerin, normalde 6-7 TL olan kilogram fiyatlarının şu anda 3 TL'ye kadar düştüğünü belirtiyor. Bu fiyatlar, işçilik maliyetlerini bile karşılamıyor. Üreticiler, ürünlerini korumak için ağaçlardan dökmek zorunda kalıyorlar. Ancak, bu durum, çiftçilerin ellerindeki değerli ürünlerin yok olmasına yol açıyor.

Başaran'ın ifadesine göre, normalde toprağa düşen portakalın değeri, şu anda üreticilere ulaşmıyor. Çiftçiler, ellerindeki ürünleri bu kadar düşük fiyatlara satmak zorunda kalmalarından dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar.

Başka bir çiftçi olan Muhammed Kılçık da durumu teyit ediyor ve portakal üretiminin ne kadar perişan olduğunu vurguluyor. Mart ayında kilogram başına 1,5 TL gibi çok düşük fiyatlarla karşılaşan çiftçiler, bu fiyatlarla sadece ürünlerinin maliyetini bile karşılayamıyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar