Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Açlık sınırı 10.360 TL oldu

Enflasyon doludizgin artıyor hayat gün be gün daha pahalı bir hale geliyor. Türk-İş'in açlık ve yoksulluk hesaplamaları bu trendi son derecede açık ve net olarak gösteriyor.

Türk-İş her ay sonunda olduğu gibi bu ay sonunda da Mayıs ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamalarını açıkladı, bu hesaplamalara göre:

*Mutfak enflasyonu aylık %2,23 ve son on iki aylık %72,18 oranında arttı!

*4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 10.360 TL olarak hesaplandı!

*Dört kişilik ailenin gıda ve diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) 33.750 TL oldu!

*Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 13.440 TL'ye ulaştı!

Açlık Yoksulluk Sınırı Hesaplamalarındaki son bir yıllık gelişmeleri gösteren tablo şöyle

yoksulluk-siniri.jpg

Türk-İş "Gıda enflasyonunda yaşanan artış vatandaşın geçim şartlarını ve yaşam kalitesini düşürmeye devam ediyor. Öncelikle yapılması gereken dar ve sabit gelirli kesimin gelir düzeyini yükseltmek ile satın alma gücündeki aşınmanın giderilmesi ve refahın adil paylaşılması olmalıdır.

Aylardır devam eden yüksek enflasyon fiyat algılamasını da bozmaktadır. Bu durum tüketim davranışını etkileyerek değişmesine neden olmakta ve eldeki paranın bir an önce harcanması, temel hedef haline gelmektedir. Üretimle desteklenmeyen tüketim eğilimi sürdürülebilir olmayacaktır. Özellikle son bir buçuk yıldır ekonomide belirsizliğin arttığı, kısa vadeli yaklaşımın ağır bastığı ve gelecek endişesinin yaygınlaştığı bir ortam söz konusudur. Orta ve uzun vadeli karar almaktan kaçınıldığı ölçüde, enflasyon ile talep arasında bir kısır döngü meydana gelmektedir. Sonuç olarak en çok kaybeden yine toplumun en kırılgan kesimi olan örgütsüz, işsiz, düşük gelirli emek kesimi olmaktadır." demektedir.

Peki, Türkiye'de kaç eve her ay 34 bin lira civarında bir para girmektedir?

Elbette çok ama çok az ailenin evine bu seviyede bir para girişi olmaktadır yani ülkemizin çok ama çok büyük bir çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiş bulunmaktadır.

Asgari ücrete mahkûm edilenler ile emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu ise bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile çok altında bir ücrete mahkûm edilmiş olarak hayata tutunmaya çalışmaktadırlar.

Mayıs ayı itibarıyla asgari ücret, açlık sınırının yaklaşık 2 bin ve en düşük emekli ücreti ise 3 bin lira kadar altında kalmış bulunmaktadır.

Çalışanlara ve emeklilere reva görülen bu ücretler büyük bir sömürüye işaret etmektedir.

Patronlar ucuz emeğe dayalı üretim yapmakta, devlet emekliye aç kalacağı bir ücreti vermemektedir. Emin olun bu böyle sürüp gidemez.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları