ABD'de bekleyen konut satışları yükseldi

ABD'de bekleyen konut satışları yükseldi
ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, mart ayında piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış göstererek %3,4 oranında yükseldi.

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), mart ayına ait bekleyen konut satışları endeksini duyurdu. Buna göre, ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, mart ayında bir önceki aya kıyasla %3,4 artarak 78,2 seviyesine ulaştı.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen bu artışta, beklenen konut satışlarının %0,3 artması öngörülüyordu.

Sözleşme imzalarına dayalı olan bekleyen konut satışları endeksi, şubat ayında %1,6'lık bir artışla 75,6 seviyesine yükselmişti. Mart ayında ise yıllık bazda %0,1'lik bir artış kaydedildi.

NAR ayrıca çeyreklik ekonomik görünüm raporunu yayımladı. Rapora göre, ikinci el konut satışlarının 2024'te yıllık bazda %9 artması ve 4,46 milyon adede, 2025'te ise %13,2 artarak 5,05 milyon adede ulaşması bekleniyor.

Yapımına başlanan konut sayısının da bu yıl %1,2 artarak 1,43 milyona, gelecek yıl ise %4,9 artarak 1,5 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.

Yıllık ortalama konut fiyatının ise 2024'te %1,8 artarak 396.800 dolara, 2025'te ise %1,8 artarak 403.800 dolara ulaşması bekleniyor.

NAR Başekonomisti Lawrence Yun'a göre, endeks mart ayında son bir yılın en iyi değerine ulaşmış olsa da hala dar bir aralıkta seyrediyor. Yun, anlamlı bir kazancın sadece konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ve stokların artmasıyla mümkün olacağını belirtirken, gelecek iki yıl içinde konut fiyatlarının tüketici fiyatları enflasyonu ve ücret artışıyla uyumlu bir şekilde artması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar