29 kişinin can verdiği yangın faciasında bilirkişi ön raporu ortaya çıktı

29 kişinin can verdiği yangın  faciasında bilirkişi ön raporu ortaya çıktı
Beşiktaş'ta, tadilat sürecinde olan bir gece kulübünde çıkan yangında 29 kişinin yaşamını yitirmesi ve 9 kişi hakkında tutuklama talebinde bulunulmasıyla ilgili bilirkişi raporu yayımlandı.

Rapora göre, geçici işçilere gerekli eğitim verilmemiş ve yangın riski önceden planlanmamış. Ayrıca, iş yerinde tam olarak bilgi sahibi olmayan işçiler, yangın sırasında üst katlarda mahsur kalarak hayatlarını kaybettikleri ortaya çıktı.

untitled-1-jdxf-cover.webp

Beşiktaş'ın Gayrettepe semtinde bulunan 16 katlı bir binanın eksi 1 ve eksi 2. katında tadilat yapılan gece kulübünde meydana gelen yangında, 2 Nisan'da 2'si yabancı uyruklu 29 kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 11 şüpheliden 9'u, Savcılıkta verdikleri ifadelerin ardından 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla tutuklanma talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. 2 şüphelinin ise ifade işlemleri sonrasında serbest bırakıldığı bildirildi.

Ayrıca, iş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izinleri ve denetim süreçleriyle ilgili tüm belgelerin toplandığı ve ilgili kamu ve belediye görevlileri hakkında yasal işlem başlatılacağı öğrenildi.

bb1l4g8l.jpg

GEÇİCİ İŞÇİLERE EĞİTİM VERİLMEMİŞ

Yangınla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, gece kulübünün bir şirketle yapılan sözleşmesinin 18 Nisan 2023 tarihinde tespit edildiği belirtildi. Raporda ayrıca, risk planlamasının yapılmadığı, geçici işçilere eğitim verilmediği ve yapılan tadilatların uygun olmadığı vurgulandı.

0x0-masqueradede-olen-17-yasindaki-efe-hakkinda-kahreden-detay-canini-feda-etmis-1712302207392.webp

YANGIN GEÇ FARK EDİLMİŞ

Çalışmanın devam etmesi ve çevreye yayılan kaynak ışığının etkisiyle yangının geç fark edildiği bildirildi. Bilirkişi raporunda, gece kulübünde olay anında 4 taşeron firmanın çalıştığı ve tüm alanlarda eş zamanlı çalışma yapıldığı için içeride çok sayıda işçinin bulunduğu, yangın sırasında ise 30'dan fazla çalışanın olduğu belirtildi. Elektrotlu kaynak makinesi kullanılarak yapılan işlem sırasında yerlere ve etrafa yayılan kıvılcımların, sahne altı boşlukları gibi kapalı alanlara düşerek yanıcı maddeleri tutuşturma sıcaklığına kadar ısıtabileceği ve böylece alevli yanmanın başlamış olabileceği ifade edildi. Ayrıca, işin devam etmesi ve çevreye yayılan kaynak ışığının etkisiyle yangının geç fark edildiği belirtildi.

29 ÇALIŞAN YÜKSEK SICAKLIK VE KARBONMONOKSİT GAZINDAN HAYATINI KAYBETMİŞ

Alevlerin üst katlarda daha etkili olabileceği düşünülmediği de vurgulandı. Bilirkişi raporunda, yangına ilk müdahale eden çalışanların çabalarına rağmen başarılı olunamadığı ve yangının hızla büyüyerek çıkış yolunu kapaması sonucu insanların kendi canlarını kurtarmak için iç mekanlara ve üst katlara doğru kaçtığı belirtildi. Çalışanların yangını küçük görerek ciddiye almadığı ve iş yerinin yangın riski hakkında bilgi sahibi olmadığı için üst katlarda mahsur kalan 29 çalışanın, yüksek sıcaklık ve karbonmonoksit gazı nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar