2023'ün en tehlikeli internet figürleri belli oldu!

2023'ün en tehlikeli internet figürleri belli oldu!
Wired dergisi, geleneksel bir şekilde bu yıl da 2023'ün en tehlikeli figürlerini belirledi. İşte, listenin başını çeken o kişiler ve gerçekleştirdikleri eylemleri...

Donanım Haber'in aktardığına göre; Wired dergisi, 2023'ün internet dünyasının en riskli figürlerini belirledi.

SpaceX ve Tesla'nın öncüsü Elon Musk ile Twitter'ın sahibi X, yani Jack Dorsey'in yanı sıra OpenAI'nin kurucusu Sam Altman da (DALL-E ve ChatGPT sinir ağlarının arkasındaki beyin) listede kendine yer buldu. Sıralamada, bilinçli olarak grupları tehlikeye atan kişilerden tutun da masum bireyleri kasıtlı olarak riske atanlara kadar geniş bir yelpaze bulunuyor.

1-004.webp

NEDEN ELON MUSK TEHLİKELİR?

Elon Musk, Twitter'ı satın alarak ve yeniden yapılandırarak, platformda Yahudi karşıtı görüşlere sahip popüler figürlerin ve komplo savunucuları arasında yer alan isimlerin sayfalarını tekrar aktive etmesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Milyarder girişimci aynı zamanda sansürü aşan ve kendi siyasi görüşlerini savunan sohbet robotu Grok'un geliştirilmesine de dahil oldu.

Gazeteciler, Elon Musk'ın Neuralink çiplerini beyne entegre etme deneylerinde bir dizi maymunun hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. Ancak, teknoloji gösterisi sırasında Musk, kullanıcıların düşünce gücüyle bilgisayarı kontrol edebilen bir şempanzeyi sergiledi. Unutulmaması önemli bir detay ise FDA'nın, 2023 baharında Neuralink'in insanlar üzerinde deneyler yapmasına izin verdiği.

2-004.webp

Elon Musk'ın potansiyel tehlikesi, Tesla otomobillerine yönelik ihmalkâr tutumuyla da anlaşılıyor. Örneğin, 2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde otopilot sistemine ilişkin yaşanan sorunlar sebebiyle araçların kitlesel olarak geri çağrılma ihtimali gündeme geldi.

Bunun yanı sıra, milyarder işadamı siyasi konularda defalarca açıklamalarda bulundu ve kripto para birimlerinin değerini manipüle ettiği iddiaları da sıkça gündeme geldi.

NEDEN SAM ALTMAN TEHLİKELİ?

Sam Altman, OpenAI şirketinin sahibi olarak öne çıkıyor ve popüler sinir ağları DALL-E ve ChatGPT'yi geliştirmiş durumda. Ancak, Altman'ın tehlikesi, gelecekte neler getirebileceği konusundaki belirsizlikte yatıyor. Şu anda, Altman, son yılların en devrim niteliğindeki teknolojisini kontrol eden isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Başlangıçta yapay zekaya kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini savunan Altman, Kasım ayındaki bir hesaplaşmanın ardından aslında yapay zekanın özgürce çalışmasını destekleyen bir pozisyona geçti.

Ayrıca, Sam Altman'ın başlangıçta OpenAI'nin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu ifade etmesine rağmen, şu anda Microsoft'un kontrolünde olduğu biliniyor. Wired dergisine göre, ChatGPT'nin geliştiricisinin gelecekteki hamlelerini tahmin etmek zor olacak.

3-001.webp

2023'ün tehlikeli internet kişilikleri listesinde yer alan diğer önemli kişiler ve gruplar ise şu şekilde sıralanıyor:

Cl0p: Veri çalan bir grup bilgisayar korsanı. Faaliyetleri sonucunda 62 milyondan fazla kişi etkilendi.

Alphv Grubu: Binlerce şirketin güvenliğini tehlikeye atan ve 300 milyon dolardan fazla fidye alan bir grup.

Sandworm: Rusya ile bağlantılı olarak bilinen bir grup. Siber karartma saldırıları ve casusluk faaliyetleri ile ilişkilendiriliyor.

Volt Typhoon Hackerları: ABD askeri üslerine giden elektrik akışını gizlice kontrol etme yeteneğine sahip bir grup.

Predatory Sparrow Grubu: İran'a karşı gerçekleştirdiği büyük siber saldırılarla ülke genelindeki benzin istasyonlarının %70'ten fazlasını devre dışı bırakan bir grup.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar