Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Ziya Gökalp'i dinleyin ve şaşırın

Modern Türk milliyetçiliğinin kurucusu, Büyük Atatürk'ün fikir babası Ziya Gökalp'in aramızdan ayrılışının 97. yılı geride kaldı.

Kont Sforza "Sunday Times" gazetesinde yayımlanan "Atatürk'ün Muvaffakiyetinin Sırrı" başlıklı makalesinde, Mustafa Kemal'de müthiş fikirler sezdiğini ve bu fikirlerinin kaynağının kim olduğunu sorduğunda Mustafa Kemal'in:

"Etimin ve sinirlerimin babası Ali Rıza Efendidir. Hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp'tir" cevabını verdiğini aktarır...

Heyd'e göre, Gökalp modern Türk Devleti'nin nazari temellerini atmış, G. Jaschke'ye göre ise "Kemal Atatürk reformlarının yolunu açan o olmuştur.

Her iki görüş de büyük oranda haklılık payına sahiptir. Çünkü Ziya beyin "Türkçülüğün Esasları" kitabı Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde olan kitaptır.

Atatürk döneminin uygulama ve izlenen politikaları incelendiğinde bu görülecektir.

Modern Türk milliyetçiliğinin temellerini atan ve inkılapçı görüşlere sahip olan Ziya Gökalp'in Mustafa Kemal Atatürk ile Türk toplumuna yönelik ortak düşüncesi, toplumun batılılaşması, çağdaşlaşması yönündedir. İkisi de Batı Avrupa toplumlarında oluşan hukuk, siyaset, eğitim, teknik gibi kurumların alınarak, o toplumlardakine benzer bir toplum yaşantısının oluşturulmasını, o toplumlara bu yolla yetişilebileceğini savunmuştu...

Peki Ziya Gökalp nasıl bir insandı?

Milli Düşünce Merkezi'nden Mahmut Esad Kıraç, Gökalp'in vefatının 97. yılında, "Ziya Gökalp nasıl bir insandı?" başlığıyla kaleme aldığı yazısında çarpıcı anekdotlar aktardı…

En etkilendiğim bölüm olan Yusuf Ziya Ortaç'ın tanıdığı Gökalp'i aktarmak, bu sorunun sanırım en yerinde cevabı olur…

Yusuf Ziya Ortaç anlatıyor;

O, arkasında ince çizgili bir entari, çıplak ayaklarında mercan terlikler, gelir, saatlerce, Türk mitolojisini anlatır, yarınki Türk operasını hayal eder, bize yepyeni, bambaşka ufuklar açardı.

Bu şatafatsız adam, Osmanlı İmparatorluğunu avucunda tutan adamdı.

Bu fakir ev de onun eviydi. Hem de kira evi! Ziya Gökalp parayı tanımadan yaşadı, tanımadan öldü.

Evinin kışlık odununu bile arkadaşları alırdılar.

O, yalnız hayallerinin içinde bahtiyardı:

Minarelerinde Türkçe ezan okunan camiler, dükkânlarında Türk malları satılan çarşılar, erkekle eşit Türk kadını ve çağdaş Müslüman Türk milleti!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları