Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Zelensky ne istiyor?

Kırım ve Donbass''ın tanınmasına ilişkin konuşan Ukrayna lideri Zelensky, Kırım''ın ilhakı ve Rus işgalcilerin tek taraflı bağımsızlığını ilan ettiği Donbas''ın tanınmasına yönelik adım atılabileceğini söyledi. Savaşın 3. gününde Moskova''nın bu talebi, “Kırım, Donetsk ve Lugansk Ukrayna''nın toprağıdır” diyerek reddedilmişti. Zamanla gelen bu farklı açıklamalar, hem sahada hem de masada savaşın Ukrayna açısından pek olumlu gitmediğinin sonucu. Öte yandan gerçek savaş henüz başlamazken, Batı hâlâ nasıl askeri destek vereceğini ve sonraki Ukrayna''yı düşünmeye başladı. Rusya''nın geri adım atmadan tüm ülkeyi işgal etmesi üzerine planlar yapan Batı''nın, yurt dışında kurulacak Ukrayna hükümeti ile savaşı sürdüreceği öne sürüldü. Ancak bugünkü açıklamalar, Zelensky''nin Putin''i teskin edecek çözüm arayışlarını dillendirerek savaşı durdurmayı çalışacağı konusunda da bizlere yeni bir pencere açtı.

ABD''den savaş uçağı isteyen Zelensky, aynı konuşmasında, NATO''dan Ukrayna hava sahasını kapatmasını istediklerini ancak günlerdir oyalandırıldıklarını ifade etti.

ABD''nin Polonya''dan ellerindeki Rus savaş uçaklarını Ukrayna''ya vermesini istediği, yerlerine F-16 savaş uçağı teklif ettiği iddia edildi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise bunun asla olmayacağını, savaş  uçağı gönderilmesinin savaşa dahil olmak anlamına geldiğini ve NATO''nun olduğu gibi Polonya''nın da savaşın tarafı olmayacağını yineledi.

Saatler sonra "Saçlarım Rusya''da büyükelçi iken beyazladı" diyen CIA Direktörü Burns, Rusya Devlet Başkanı Putin''in Ukrayna planlarında yanıldığını ve gelecek birkaç haftada Rus saldırıları artacağı için "çok ağır" geçeceğini söyledi.

Bu haberlerin üzerinde bugün Amerikan medyasında “ABD, “Üçüncü Dünya Savaşı çıkmadan Ukrayna''ya nasıl destek verebilir?” başlıklı birçok yazı ve haber görünce de gerçekten ''çimen'' haline gelen Ukrayna için bir kez daha üzüldüm.

Savaşın dünya savaşına neden olmaması konusunda herkes hemfikir. Peki Ukrayna konusunda? Ukrayna halkı topyekûn savaşmalı mı yoksa masaya mı oturmalı? Batı, Rusya''yı ekonomik anlamda çökertiyorken, Ukrayna topraklarında neyi planlıyor? Asıl sorular bunlar.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları