Zam haberi meclisten geldi! İşte artış sonrası yeni maaşlar

Zam haberi meclisten geldi! İşte artış sonrası yeni maaşlar
Türkiye, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına odaklanmışken bu kez Meclis’ten bir zam haberi geldi. Uzun süredir yılda bir defa artan emekli milletvekili aylıklarına bu yıl ara zam yapılacak.

ZAM HABERİ MECLİSTEN GELDİ! İŞTE ARTIŞ SONRASI YENİ MAAŞLAR

Milletvekillerinin emekli aylıkları 2012 yılından beri cumhurbaşkanı ödeneğine endeksli. Cumhurbaşkanı ödeneği bütçe kanunu ile belirlendiği için emekli vekillerin aylıkları da sadece ocak ayında artıyor. Bu yılın ocak ayında memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 30.95 oranında arttı. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ise geçen yılın ikinci yarısındaki yüzde 25.47 enflasyon farkı yansıtılmıştı. Emekli milletvekillerinin aylıkları ek bütçe yasa teklifi ile temmuz ayında yüzde 40,4 oranında artacak. Böylece emekli cumhurbaşkanı aylığı 58 bin 844 lira, emekli TBMM başkanları ile başbakan aylıkları 44 bin 133 TL, emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekili aylıkları da 26 bin 479 lira olacak.

Ek bütçe kanun teklifi, cumhurbaşkanı ödeneğine, başlangıç ödeneğinin yüzde 20,2’si oranında ödenek eklenmesini öngörüyor. Yılın başında yıllık cumhurbaşkanı ödeneği 1 milyon 209 bin lira olarak belirlendi. Yüzde 20,2 artırımla yıllık cumhurbaşkanı ödeneği 1 milyon 453 bin liraya çıkacak. Cumhurbaşkanı ödeneğinin 604.5 bin lirası yılın ilk 6 ayında kullanıldı. Geriye kalan 848.5 bin lira temmuz – aralık döneminde kullanılacak. Böylece yılın ilk yarısında 100 bin 750 TL olan aylık ödenek tutarı, ikinci yarıda 141 bin 416 TL olacak.

Emekli cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, başbakan, milletvekili aylıkları cumhurbaşkanı ödeneğine göre belirleniyor.

Buna göre, yılın ilk yarısında 40 bin 300 lira olan emekli cumhurbaşkanı aylığı 56 bin 581 liraya çıkacak. Buna bağlı olarak emekli TBMM başkanları ile başbakanların aylıkları 30 bin 225 liradan 42 bin 436 liraya, emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekillerinin aylıkları ise 18 bin 135 liradan 25 bin 461 liraya çıkacak. Bu tutarlara, tüm emeklilerde olduğu gibi kaldırılan vergi iadesinin yerine konulan yüzde 4 oranında “ek ödeme” ilave edilecek. Böylece temmuz ayından itibaren emekli cumhurbaşkanı aylığı 58 bin 844 lira, emekli TBMM başkanları ile başbakan aylıkları 44 bin 133 TL, emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekili aylıkları da 26 bin 479 lira olacak.

Ocak – Mayıs döneminde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 35.64 oranında arttı. Haziran ayı ile birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 40 düzeyine gelmesi bekleniyor. Bu durumda, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte memur maaşları ile emekli aylıklarına yüzde 40 dolayında artış yapılacak.  (HABERTÜRK)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar