Yurtsuzlar eylemine katılan öğrenciler...

Yurtsuzlar eylemine katılan öğrenciler...
Yurtsuzlar eylemine katıldıkları için öğrenim kredisi kesilen öğrenciler, kararı yargıya taşıyor.

Yurtsuzlar eylemine katılan öğrenciler...

Yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınma sorunu yaşayan çok sayıda öğrenci, geçtiğimiz yılın eylül ayında çeşitli şehirlerde eylem yaptı. Nitelikli yurt, nitelikli eğitim talebiyle parklarda ve meydanlarda nöbet tutan öğrenciler, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle İstanbul ve İzmir’de gözaltına alınmıştı. Açılan soruşturmalar nedeniyle bu öğrencilerin öğrenim kredileri ve bursları kesiliyor.

"KARAR AİLEME GİTTİ"

Üsküdar Üniversitesi’nde okuyan Barış Demir, öğrenim kredisinin kesildiğini Giresun’da yaşayan ailesine gönderilen tebligatla öğrenmiş. “Muhatabı ben olmama rağmen karar aileme gitti” diyerek duruma tepki gösteriyor.

Tebligatta, öğrenim kredisinin İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıya istinaden yapılan inceleme sonucunda kesildiği belirtiliyor. Karar, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği'nin 11. maddesinin "h" bendine dayandırılıyor: “Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olur ise olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan, bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. her türlü suç aletlerinden birini veya birkaçını bulunduran öğrencilere kredi verilmez.”

"TERÖRLE, ANARŞİYLE ALAKASI YOK"

Tebligatta geçen “anarşi” ve “terör” ifadelerinin gerçek dışı olduğunu belirten Barış, barınma eylemlerine katılarak anayasal hakkını kullandığını söylüyor. “Terörle, anarşiyle alakası yok. Kendilerince bir şey yapmaya çalışıyorlar. Biz dayanışma ile bu durumun karşısında durmaya çalışıyoruz, taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.”

‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI NEDENİYLE KESİLDİ’

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik okuyan Yonca Fırat, öğrenim kredisini çekmek için ATM’ye gittiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı. Kredisi yatırılmayan öğrenci bu durumun nedenini sormak için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nu (KYK) aradı: “Güvenlik soruşturması nedeniyle krediniz kesilmiştir dendi. Karar, tebliğ de edilmedi.”

Yurtsuzlar eyleminin 8. gününde gözaltına alındığını belirten Yonca, “30- 35 kişi ters kelepçe ile gözaltına alınmıştık. Bununla ilgili Aralık ayında bir arkadaşımıza belge geldi ve bursunun kesildiğini öğrendik. Bize herhangi bir şey gelmediği için biz bursumuz devam ediyor zannettik.”

Öğrenim kredisi aldığı dönemlerde bile masraflarını karşılayamadığını söyleyen Yonca, şu anda hayatının çok daha zorlaştığını anlatıyor: “Zaten bir borcun içindeydim, şimdi devletten borç da alamıyorum. Okurken çalışıyorduk, şimdi daha fazla çalışmak zorunda kaldık. Bu durum hem eğitim hayatımıza hem yaşam alanlarımıza yansıyor. Bizi zor duruma düşürdüler.”

"TERÖRİST DEĞİL ÖĞRENCİYİZ"

KYK’yı aradığında “Güvenlik soruşturması” yanıtını alan öğrencilerden biri de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema televizyon okuyan Buse Nur Karayiğit. Söz konusu uygulamayla muhalif öğrencilerin cezalandırıldığı ve kriminalize edildiğini savunuyor: “Biz terörist değiliz, bu ülkede okuyan üniversite öğrencileriyiz ve taleplerimiz var. Nitelikli, uygun fiyatlı yurtlar, nitelikli eğitim ve sağlıklı yemek istiyoruz. Bu tür uygulamalar bizi taleplerimizden geri adım attıramaz.”

Öğrenci evinde kalan Buse Nur, kirasını ve zamlanan faturalarını ödemekte zorlanıyor: “850 liralık krediyle zaten zar zor geçiniyorken şu anda ne yapabileceğimi bilmiyorum açıkçası. Maddi olarak epey zorlanıyoruz.”

"ANAYASAL OLARAK HİÇBİR DAYANAĞI OLMAYAN"

Avukat Siyabend Dunlayıcı, son zamanlarda artan burs ve öğrenim kredisi kesme uygulamalarının toplumsal muhalefette etkin rol alan gençlere yönelik bir saldırıya dönüştüğünü savunuyor. “Anayasal olarak hiçbir dayanağı olmayan masumiyet karinesine tamamen aykırılık teşkil eden bir işlem. Bunun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencilere uygulanan bir yıldırma politikasına dönüştüğünün farkındayız. Öğrenciler de bunun farkında.”

Avukat Dunlayıcı, burs kesme kararıyla ilgili İdare Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor: “Daha önce İdare Mahkemesi tarafından verilen emsal kararlar var. Açacağımız davada bu kararları da sunacağız.”

EMSAL KARARLAR NE DİYOR?

Ankara 23. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz yıl Onur Yürüyüşü’ne katıldığı iddiasıyla bursu kesilen öğrenci için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, öğrenci hakkında kesinleşmiş̧ mahkûmiyet ya da uzaklaştırma cezası olmamasına rağmen sayılmayan bir sebebe dayanarak bursun kesilemesinin hukuka uygun olmadığı belirtildi. 2019 yılının Kasım ayında ise hakkında soruşturma açıldığı için bursu kesilen bir öğrencinin itirazını inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi “Kesin hüküm olmadıkça kimse suçlu muamelesine tabi tutulamaz” diyerek kararı iptal etmişti. (Duvar) 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar