Yunanistan Türkiye'ye karşı destek arttırmak istiyor

Yunanistan Türkiye'ye karşı destek arttırmak istiyor
Yunanistan, Türkiye’ye karşı destek arayışlarını sürdürüyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Suudi Arabistan dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah El Suud ile Atina’da yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’ye yönelik saldırgan açıklamaları tepkileri de beraberinde getirdi.

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı batılı ülkelerden destek arayışının daha önce olduğu gibi bugünde sürdüğüne dikkat çeken Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, şunları söyledi: “ Lozan Antlaşması kapsamında elde edilen kazanımlarını Türkiye koruduğu için böyle bir tavır içine giriyorlar. Bunun için de ayrıca kara sularını 12 mile çıkarma amacı da bulunuyor.

Böyle bir durumda Ege Denizi’nin yüzde 75-80’inde Yunanistan hakimiyeti olacağı için Türkiye haklı olarak bunu kabullenmiyor. 1988 yılında Uluslararası Deniz Hukuku Konferansında münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi kapsamında ABD, Okyanuslarda münhasır ekonomik bölge sınırlarını 200 mile çıkardı. 1994yılındaki uluslararası  deniz hukuku konferansında  ise çok adalı denizlerde kara sularının 12 mile çıkarılması ise iki ülkenin antlaşmasına bırakıldı. 1994 yılında Türkiye’nin bu konuyu TBMM’de kırmızı çizgi ilan etmesi, ayrıca 1996 yılındaki Kardak bunalımının ardından Yunanistan istediğini elde edemeyince bunu saldırganlık olarak nitelendirmek istiyor. Türkiye’nin haklı taleplerini boşa çıkarmak için bu yollara boş vurma çabası içine giriyor.” 

"BU ANTLAŞMA ÇOK TARTIŞMA YARATIYOR"

Yunanistan’ın ABD ile yaptığı sahil Güvenlik Antlaşmasının da bu amacı gerçekleştirmeyi amaçladığını belirten Karakuş, “ ABD münhasır ekonomik bölgeyi 200 mile çıkardıktan sonra savaş gemilerini bu bölge içinde dolaştırmaya başladı. Yunanistan ise kara sularını 12 mile çıkarmayı hedeflediği için ABD ile Sahil Güvenlik antlaşması yaptı. Bu bölgede artık savaş gemisi dolaştırmak istiyorlar. Hem Ege Denizi’nde, hem de Meis adasından dolayı Doğu Akdeniz’de. Bu nedenle bu antlaşma çok tartışma yaratıyor.

ABD’nin münhasır ekonomik bölge alanını belirlemesinden sonra 1988  uluslararası deniz hukuku kapsamında böyle bir adım atıyor Yunanistan ve ABD. ABD ise bu antlaşma ile Doğu Akdeniz’e çıkmayı planladığı için bunu bir fırsat biliyor. Ancak sonuç alınması kolay değil. Türkiye kara sularını Doğu Akdeniz’de çizdi. Libya ile deniz Yetki Antlaşması imzaladı. Bu Yunanistan’ın çıkarına ters düştüğü için ABD ile bu antlaşmayı yaptılar.” ifadelerini kullandı.  Ankara/ Fatih Erboz 



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar