Yokuş’tan Vali Özkan’a Kuvay-ı Milliye karargahı teşekkürü

Yokuş’tan Vali Özkan’a Kuvay-ı Milliye karargahı teşekkürü
1919 yılında Anadolu’nun birçok beldesine kurulan Kuva-yı Milliye karargâhlarından birisi olan Konya’nın Beyşehir ilçesindeki karargâh çökme tehlikesi yaşamış ve İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, konağın restore edilmesi için yetkililere çağrıda bulunmuştu. Yokuş, Kuvay-ı Milliye konağının restorasyonuna başlanmasının ardından Konya Valisi Vahdettin Özkan’a teşekkür etti.

GÜNBOYU İSMAİL BEDRETTİN GÜNEY - ANKARA

 

Kuva-yı Milliye hareketi örgütlenirken, Türkiye'nin birçok bölgesinde karargahlar kurdu. O karargahlardan biri de Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunuyor.

1907 yılında inşa edilen, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altına alınan Kuva-yı Milliye karargâhı bakımsızlık çökme tehlikesi yaşıyordu. Camları kırılan ve çatısının bir kısmı çöken konak adeta harabeye dönmüş durumdaydı.

FAHRETİN YOKUŞ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

1907 yılında inşa edilerek, 1919 yılında Kuva-yı Milliye Beyşehir kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından karargâh olarak kullanılan konağın önünde 2020 yılının yaz ayında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş “Türkiye'yi yöneten herkes yerli ve milliyiz diyor. Eğer yerli ve milli isek bu konağı yeniden ihya etmemiz gerekiyor. Eğer burayı yaşatırsak Kuva-yı Milliye'yi de yaşatırız. Ama bu bina yıkılırsa ecdadımıza karşı mahcup olur, helalleşemeyiz” ifadelerini kullanmıştı. 

konak-2.jpg

KONAKIN RESTORANINA BAŞLANDI

Kuva-yı Milliye karargâhı mülkiyetinin Konya Valiliği’ne devredilmesinin ardından yenileme çalışmalarının ilk adımı olan bina sağlamlaştırması başlatıldı. Restorasyon çalışması için Konya Valisi Vahdettin Özkan’a teşekkür eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıllarda Beyşehir’deki konağımızın içler acısı durumunu gündeme getirmiştik. Açıklamalarımızın ardından Konya Valimizle de konağın restorasyonu için görüşme sağlamıştık. Valimiz o dönemde konağın 2021 yılına restorasyonuna başlanacağını söylemişti. Şimdi bu konağın mülkiyeti Valiliğimize geçmiş ve restorasyonu Valiliğimiz öncülüğünde başlamış. Konya’mız ve bölgemizin tarihine ışık tutan konağın restorasyonu için başta Konya Valimiz Vahdettin Özkan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar