Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Burak Kalemkar

Burak Kalemkar

Mizah Dili ve Edebiyatı

Yoğun bakıma yoğun bakın

Covid-19 ve Omicron denen varyant, maryant sonrası bir takım cahil doktorlar "Efendim, yoğun bakım kısımlarımız tıka basa dolu, yatak yok" diyorken Sayın Erdoğan ve Sayın Koca "Durum düzeliyor, hasta sayımız azalıyor" benzeri bir açıklama yaptı.

Ben bu doktorların gördüğü hayali yüzlerine yüzlerine vurmak için hastanelerin yoğun bakım ünitelerine girip baktım ve inanın doktorlar adına şok oldum. Evet, yoğun bakım üniteleri doluydu, hastalar vardı ama kim Covid-19 hastası belli değildi.

Ben testlere, mestlere güvenmem. Beni bir tek o yataklarda yatan kişiler "Evet, ben Covid-19 olduğum için yoğun bakımdayım" derse inanırım. Ama hiçbir yatan hasta bana bu açıklamayı yapmadı.

Şimdi, bu elinde tıp fakültesi diploması var diye kendini doktor sanan kişilere son bir çağrı yapmak isterim; siz kim oluyorsunuz da devletimin "Hastalık azalıyor" dediği yerde "Yoğun bakımlar dolu" diye ortalığı gaza getiriyorsunuz?

Nedir sizdeki bu güvenin kaynağı, kimsiniz ve kime güveniyorsunuz? Arkanızda kimse varsa kim o zat?

Çocukluğunda doktorculuk oynayan ben koca koca doktorları bilgimle, oyun tecrübemle rezil etmek istemem ama ben de insanım.

Acil bir hasta geldiğinde serum veriyorsunuz değil mi? Veriyorsunuz.

Serum bitince tekrar değerlerine bakıyorsunuz. Eğer düzelme olmamışsa veya sizin için yeterli değilse bir ünite daha serum vermiyor musunuz? Veriyorsunuz.

Ne zamana kadar yapıyorsunuz bunu? Hastanın değerleri tıbben normal sayılacak seviyeye veya seviye aralığına gelene kadar.

Hastanın değerleri normalleşmeden onu taburcu ediyor musunuz? Etmiyorsunuz.

Demek ki neymiş? Gözlem altına alıyor ve süreci takip ediyorsunuz.

İlk bakışta gördüğünüz tabloya göre karar verecek olsanız, baygın olan birine "Ölmüş bu" diyerek hemen morgun dâhilîsini çevirip "Burada ex olmuş bir şahıs var. Alın ve extra ilgi, alaka gösterin" diyor musunuz? Elbette demiyorsunuz.

Tam tersi olarak onu tekrar hayata döndürmek için dakikalarca sürecek bir mücadeleye giriyor, kalp masajı yapıyor, oksijen takviyesi veriyorsunuz.

Tanımadığınız birine bunları yapıyorsunuz da, devletimin üst yönetiminin dediği şeyi haklı göstermek için neden çaba göstermiyorsunuz?

Her şey gözlemle, bakarak değişir.

Nedir servisin adı?

Yoğun bakım.

Siz de o tıka basa dolu olan servise biraz daha yoğun bakınca, hele bir de hep aynı noktaya dakikalarca bakınca, gözleriniz bulanıklaşacak, gördüklerinizi tam seçemeyecek ve "Ben hayal görüyormuşum yorgunluktan. Aslında yoğun bakım çok da yoğun değil" noktasına geleceksiniz.

Biraz yoğunlaşmakla her şey büyüklerimizin dediği gibi olacak. Ha gayret.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları