YEP’teki yeni hedefler çelişkili!

YEP’teki yeni hedefler çelişkili!
Hükümetin 2020-2022 dönemine ilişkin açıkladığı Orta Vadeli Program, Türkiye'nin mevcut gerçeklikleriyle uyuşmuyor.

YEP’teki yeni hedefler çelişkili!

Hükümet, 2020-2022 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’ı geçtiğimiz günlerde açıkladı. YEP’te hükümetin 2020-2022 dönemine ilişkin temel ekonomik hedefleri yer alıyor. Bu hedefler oldukça iddialı görünüyor. Ancak bunlar Türkiye ekonomisinin bizim bildiğimiz yapısıyla pek uyumlu değil. Bu hedeflerin bazıları tutulabilir ama ekonominin mevcut yapısıyla hepsinin aynı anda tutmasının imkânı yok.

Ekonomist dergisindeki yazıya göre, esasında hükümet de bunun farkında ve programın satır aralarından anladığımız kadarıyla uygulayacağı politikalarda üç yıl içinde ekonominin yapısını değiştireceğini iddia ediyor. Ancak ekonomide onlarca yılda oluşmuş bir yapıyı bu kadarcık sürede değiştirmek pek mümkün görünmüyor. Bunun için daha uzun bir döneme ihtiyaç bulunuyor.

HEDEFLER ÇELİŞKİLİ

İncelemeye ekonomik büyümeye ilişkin hedeflere göz atarak başlarsak, 2018’de yüzde 2,8 olan ekonomik büyüme oranı YEP’e göre bu yıl yüzde 0,5 olacak.

Siyasi sorunlar yüzünden ekonomik kamuoyundaki geleceğe ilişkin güvensizlik hala aşılabilmiş değil. Yurtdışından kaynak girişi de bir türlü hızlanmıyor. İç talebe dayalı ve yurtdışı kaynaklara bağımlı bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisinin bu şartlar altından yeniden hızlı büyümeye geçmesi biraz zor görünüyor.

YEP’e göre, geçen yıl yüzde 11 olan işsizlik oranı bu yıl yüzde 12,9 olarak gerçekleşecek. Önümüzdeki yıldan itibaren ise hızla düşerek 2022’de yüzde 9,8’e inecek. Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,4’ü kadar4 açık veren car işlemler dengesi bu yıl yüzde 0,1’lik fazla verecek. Önümüzdeki iki yıldaki düşük cari açıklardan sonra 2022’de ise tam ‘’dengelenme’’ sağlanacak.

Türkiye ekonomisinde büyüme yüzde 5 olursa cari açık sıfır olmaz, cari açık sıfır olursa da büyüme yüzde 5’i bulmaz. Çünkü Türkiye’de ekonomik büyüme her zaman ithalatta ve dolayısıyla dış ticaret açığıyla cari açıkta artış getirir. Ekonomiyi üç yılda cari açıksız büyür hale getirmek ise imkansıza yakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar