Yeni yasa Resmi Gazete’de yayımlandı… İşçileri bekleyen büyük tehlike!

Yeni yasa Resmi Gazete’de yayımlandı… İşçileri bekleyen büyük tehlike!
İcra ve İflas Yasası’nda yapılan ve 19 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, şirketlerin iflas durumunda, konkordato döneminde banka kredileri de dahil alınan borçlar öncelikli hale getirildi.

Muhalefet söz konusu düzenlemenin, çalışanların hak arayışlarını daha da zorlaştıracağını belirtiyor. Gazetepencere.com, son yıllarda sık sık haberlere konu olan çalışan mağduriyetlerinin bazılarını haberde topladı.

Bimeks, 2016 yılında mali krizi gerekçe göstererek, maaş ve tazminatlarını ödemeden bin 500 işçiyi işten çıkarmıştı. Nisan ayında İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Bimeks’in iflasına karar verdi. Ancak çalışanlar, 2016 yılından bu yana seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

İŞÇİLER YILLARDIR MÜCADELE VERİYOR

2014 yılında kapanan AD Demirel Fabrikası’nın 67 çalışanı, tazminatlarını alamadı. Uzun süren hukuk mücadelesinde işçiler açtıkları davaları kazandı. Ancak işçilerin icra yoluyla aldıkları tüm mal varlıklarına bankalar el koydu. 2001 yılında kapatılan Gümüşsuyu Halı Fabrikası’nın bin 200 çalışanı, on yıllarca süren bir mağduriyetin içine düştü. Fabrika sahibi Necmettin Öztemir, 2001 yılında tüm çalışanların iş akitlerini feshederken, işten çıkanlar için belirsiz bir süreç başladı. Uyar Madencilik çalışanları da, 2014 yılından bu yana tazminatlarını almak için mücadele veriyor.

21 AYDIR HAKLARINI ALAMADILAR

Hürriyet Gazetesi 25 Ekim 2019’da 45 muhabir, editör ve yazarı gerekçe göstermeden, evlerine gönderdiği tebligatla işten çıkardı, bir kuruş bile tazminat ödemedi. 45 gazeteci, 21 aydır mahkeme kapılarında hakkını arıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar