Yeni tanıtılan milyon dolarlık uçağın Türkiye'den ilk siparişini Cengiz Holding verdi

Yeni tanıtılan milyon dolarlık uçağın Türkiye'den ilk siparişini Cengiz Holding verdi
Fransız Dassault firması iş jeti projesi olan 6X’i dünyaya tanıttı. 10 bin 186 kilometre menziliyle 1100 km hıza ulaşabilen uçağa Türkiye'den ilk siparişi Mehmet Cengiz'in patronu olduğu Cengiz Holding verdi. 

Dünyayı sarsan ve havacılık sektöründe tarihin en ağır krizine yol açan pandemi, iş jetlerine olan ilgiyi artırdı. Bu süreçte Dassault'un yeni Falcon iş jeti ailesi üyesi 6X, Bordeaux/Merignac tesislerinden törenle çıkartıldı ve dünya tanıtımı gerçekleştirildi. Fransız üretici, fabrikadan çıkış törenini sosyal medyada çevrimiçi yayınlandı ve rekor katılımla gerçekleşti.

Sözcü gazetesinin haberine göre; çift motorlu, uzun menzilli uçak projesi, Şubat 2018'de başlamıştı. İmalatçının 5X projesinde motor sorunu yaşaması üzerine Dassault mühendisleri gövdeyi bir metre uzatarak 6X uçağını geliştirmişti. Yeni jet, 10 bin 186 kilometre menziliyle İstanbul'dan New York'a hatta Brezilya'ya kadar direkt uçabiliyor. 6X'in hızı saatte 1100 kilometreyi aşıyor.

Fabrikadan çıkarılan ve tüm dünyaya tanıtılan 6X, en yakın zamanda yer testlerine başlayacak. Test uçuşlarına ise gelecek yıl başlaması bekleniyor. Sınıfının en geniş kabinine sahip 6X, 16 kişiye kadar yolcu alabiliyor. Kabin yüksekliği 1.98 metre, genişliği ise 2.58 metre. 30 yan pencerenin yanında tavanda da sıradışı bir penceresi bulunuyor.

İLK SİPARİŞ CENGİZ HOLDİNG'DEN

Halen aynı firmanın Falcon 7X ve Falcon 2000LXS model uçaklarını kullanan Cengiz Holding, 2022'de teslim almak üzere 6X siparişi veren ilk Türk firma oldu. Koç Holding, Limak, Palmalı (2 tane), Socar, Sorena ve Acıbadem Holding halen Falcon 7X kullanıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar