Yazlık villa kiraları ev fiyatına çıktı

Yazlık villa kiraları ev fiyatına çıktı
Pandemi nedeniyle kalabalık otellerde tatil yapmak istemeyen yazlıkçılar, çareyi tatil beldelerinde yazlık kiralamak olarak bulunca buradaki villaların kira fiyatları da geçen yıla göre yüzde 50-60 oranında arttı.

Pandemide evlerde geçirilen sürenin artması beklenti ve beğeni ölçülerini değiştirdi. Konut kiralarken ya da satın alırken öncelikle bahçesi ve terası olan daireler ile villalar tercih edilmeye başlandı.

İzmir'in Çeşme, Muğla'nın ise Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi ilçelerin kırsal mahallelerinde önü deniz, arkası ormanlık arazi müstakil evler ile villalara talep arttı.

İzmir'in Çeşme ilçesinde ortak havuzlu bir sitede, 3 ay süren sezonluk kira bedeli 350 bin liradan başlayıp 750 bin liraya kadar çıktı.

villa-kiralik-2.jpg

EV FİYATINA KİRALIK YAZLIK

Gayrimenkul danışmanı Serhat Önyer, pandemiyle birlikte kiralık ev fiyatlarının Çeşme'de yükseldiğini ve gelir düzeyi orta seviyede olanlar için zorlayıcı olduğuna dikkat çekti.

Önyer, otoyolun tamamlanmasının ardından bölgeye, İzmir'in yanı sıra Bursa ve İstanbul'dan da talep olduğunu söyledi.

Çeşme’de gayrimenkul danışmanı olarak hizmet veren Hürriyet Doğan ise, Alaçatı'daki ortak havuzlu sitede, 3 banyo ve 4 odalı evin sezonluk kirasının 165 bin lira olduğunu belirtti. 

Doğan, ortak havuzlu sitelerde bölgede rakamların 150 bin liradan başladığını, Mamurbaba mevkisine gidildikçe rakamların 750 bin liraya kadar çıktığını kaydetti. Geçen yıla göre bölgede kira fiyatlarında yüzde 50 ile 60 arasında artış olduğunu ifade eden Doğan, pandemi ve depreminin artışı sağladığını söyledi.

villa-kiralik-3-001.jpg

Pandemiden önce 185 bin nüfuslu Bodrum’da yaşayanların sayısı 750 bine çıkarken yazlık kiraları 100 binden başlayıp 1 milyon liraya kadar yükseldi. Marmaris’te ise günlük kira bedeli 1000 ile 5 bin lira arasında değişiyor.

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Bodrumlu Gayrimenkul Danışmanı Metin Akbulut, pandeminin yazlıkların kaderini değiştirdiğini iddia etti. Akbulut, “Genellikle yazlık kiralayıp, tatil yapılırdı.

Ancak salgının yanı sıra internet kullanımının artması Bodrum’u son 5 yılda genç nüfusun da yaşamak için ilgi gösterdiği merkez haline getirdi.

Pandemi sürecinin de başlamasıyla Bodrum'da yazlığı olanlar, evlerini kış şartlarına hazırlayıp, yaşadıkları için arz düştü.

Son zamanlarda büyük şehirlerden gelenler sayesinde yeniden talep patlaması yaşıyoruz. Arz düşük, talep fazla olunca fiyatlar arttı. Bodrum'da genelde evler ‘yazın boş kalmasın’ diyerek kiraya verilirdi. Şimdi ise yeterli ev olmadığı için kiraya veriliyor.

Bu da kiraların geçen yıla göre iki, üç katına çıkmasına neden oldu. Neredeyse sezonluk kiraya verilen bir evin parası ile başka şehirlerde ev satın alabilmek mümkün. Geçmişte büyük şehirde yaşayan birisi evini satıp Bodrum’a gelirdi. O parayla Bodrum’da evini alır kalanı da bankaya koyardı. Pandemiden sonra bu mümkün değil” diye konuştu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar