Yazarlar kayyum atamasını nasıl yorumladı?

Yazarlar kayyum atamasını nasıl yorumladı?
Köşe yazarları, gündeme bomba gibi düşen 3 HDP'li belediyeye kayyum atanmasını değerlendirdi.

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Güzeloğlu, Mardin'e Mardin Valisi Yaman, Van'a Van Valisi Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. 

İşte gündemle ilgili öne çıkan yazılar: 

Selcan Taşçı Hamşioğlu / Yeniçağ /  Bir bunu mu uyduramadınız kılıfına!

Demem o ki, bu kişilerin PKK'yla iddia olunan "ilgisi" yeni keşfedilmedi;  "haklarındaki adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için" Belediye Başkanlığı koltuğunda oturmamaları gerekiyor idi ise, bu soruşturma ve kovuşturmalara rağmen aday olmalarına neden izin verildi?

YSK, "şeklen inceleme" yaptığı için mi?

Hani şu "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şey oldu"ya dayanarak İstanbul seçimini iptal eden YSK!

Yapmayın Allah aşkına!

"PKK'ya tabi" olduğundan emin olduğu -eminse sahiden- kişilerin adaylığını geçersiz kılmaktan aciz olabilir mi bir devlet?

Her bir şeyi kılıfına uydurmayı beceriyor da mevzu bahis "vatan" olunca mı eli kolu bağlanıyor yani yazılı metinler karşısında!

Yanlış anlaşılmasın "hukuksuzluğu" savunmuyorum, hukukun bir tek bu milletin aleyhine olan hallerde hatırlanmasına itiraz ediyorum; çok mu zordu yani sil baştan oluşturmak seçim hukukunu?

Muharrem Sarıkaya / Habertürk /  Kayyım, AK Partili azaları da işsiz bıraktı

Yerel genel seçim öncesi AK Parti yönetici kadrolarının hemen hepsine kayyım atamasının yanlış olduğunu anlatmışlar.

Hatta seçimden hemen önce kayyımların görevlerini, belediye meclislerinden çıkacak seçilmişlere terk etmesinin fayda getireceğinden söz etmişler.

Önerilerinin hiçbiri yerine gelmemiş.

Söylediklerinin haklılığının sandıklar açılınca anlaşıldığını belirtip devam etti:

“Bölgedeki birçok belediyeyi kaybetmekle kalmadık, büyük şehirlerdeki kaybımızın da en önemli etken olduğunu anladık. Ama yaşamamış gibi şimdi döndük yine aynı şeyi yapıyoruz. Ben daha ne diyeym ki…”

Bundan böyle herhangi bir uyarıda bulunmama kararını da İlyas Salman ve
Şener Şen’in oynadığı Banker Bilo filmindeki replikten alıntı yaparak yukarıdaki cümlede yer aldığı gibi dile getirdi.

Can Ataklı / Korkusuz /  Bu ne iğrenç gösteridir böyle

Yerlerine de o illerin valilerini kayyum olarak atadı.
Ortada bir mahkeme kararı var mı?
Yok.

Delil, bilgi var mı?
O da yok.
Seçimi kaybetmenin intikamı alınıyor, bunun başka bir açıklaması olamaz.
Lafa gelince “milli irade, halkın seçtiği yine halkın oyuyla gider” diyeceksiniz, ama sizin beğenmediğiniz birinin seçilmesi halinde bütün bunları unutacaksınız.
Bu konu elbette tartışılıyor ve daha da çok tartışılacaktır.
Bu yazımda size Van’da yaşanan “iğrenç gösteriden” söz etmek istiyorum.
Televizyonlarda izlemiş olmalısınız, Van’da Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alınmasından sonra kayyumluğa getirilen vali Mehmet Emin Bilmez’in ilk icraatı makam masasının arkasındaki Atatürk fotoğrafını indirip yerine Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını asması oldu.

Mustafa Balbay / Cumhuriyet /  Seçimle gelen kayyımla gider! 

Bu tablo yaz boyunca konuşulan, “Sonbaharda siyaset çok ısınacak” yorumlarına haklılık kazandırıyor.

En çarpıcı olanı Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün durumu. Türk, 2016 sürecinde de görevinden alınmış, yerine o dönem de yine Mardin Valiliği’ne yeni atanan Mustafa Yaman getirilmişti. Mustafa Yaman’ın bir vali olarak siyasi faaliyetlerini Türkiye kamuoyu, Tunceli Valiliği’nden beri tanıyor. 10 yıl önce de seçimlerden önce kar yağarken soğutucu dağıtmış, tarafsız bir şekilde AKP’ye oy istemişti. 
Yaman, 31 Mart seçimlerine dek Mardin Belediye Başkanlığı’nı da kayyım olarak yürütüyordu. Bu zaman diliminde Ahmet Türk hapis yattı, çıktı. Yeniden seçim gündeme gelince yeniden aday oldu. AKP yöneticileri, buna itiraz edip YSK’ye başvurdu. YSK uzun uzun inceledi, “Aday olabilir” dedi. Seçildi, göreve başladı. Beş ay geçmeden alındı. 
Bırakın dünyayı, bırakın Türkiye kamuoyunu bunu Mardinlilere nasıl anlatacaksınız? 

Burhan Ayeri / Yeniçağ / Kayyum atamaları devam edecek 

İçişleri Bakanlığı'nın kimi Belediye Başkanlarını görevden alma hazırlığı çok önceden başlamıştı. Hatta buna sandık başına gidilmeden diyebiliriz. Bakan Süleyman Soylu'nun konuşmalarında verdiği mesajlar ortada. Meşhur cümlesini hatırlıyorum; "Biz de gereğini yaparız"

Fazla da beklenmedi. Üç önemli şehirde düğmeye basıldı. Seçilmiş başkanların geçmişleri meydanda. İkisinin dağ kadrosundan geldiği bilinmekte -Ahmet Türk hariç-Peki bunlara nasıl olup da seçime giriş izni verilebildi. Özellikle Van Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın neler yaptığını sadece YSK bilmiyordu.

Orhan Bursalı / Cumhuriyet / Demokrasicilik üzerine fantastik öneriler

Üç büyük ilimizin daha dün seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine yine kayyımların atanması, seçim sisteminin, millet iradesinin, demokrasicilik oyunu derekesine indirildiğinin yeniden onaylanması sayılabilir. 
Yolda çeviren çevirene..
“Duydunuz mu Orhan Bey...” 
“Ne diyorsunuz?” 
“İmamoğlu’nu da görevden alır mı bunlar..” 
Yasaları tanımamak, hukuku çiğnemek ve yok saymak istiyorsanız, bunun en kolaygerçekleştiği ülkede yaşıyoruz. 
Avrupa’da bir benzerimiz var mı bilmiyorum; bu konuda birincilik kürsüsünde bu iktidar ve başının oturduğunu ve bu durumdan da büyük bir onur duyduklarını ve zevk aldıklarını söyleyebilirsiniz. 
Anayasayı doğrudan çiğneyebilirsiniz. 
Çiğnerken de anayasanın bazı maddelerine göre hareket ettiğinizi söylersiniz, olur biter..
Böylece anayasaya uygun davrandığınızı ilan edersiniz. “Anayasanın falan maddesine göre..” dediniz mi akan sular durur.. Ülkeyi yönetim hayatınız nasılsa anayasaya, yasalara uygunluk kılıfı - bahaneleri hazırlamakla geçiyor.. 

Resul Tosun / Star / Belediyeler terör örgütüne teslim edilemez!

Seçilmiş başkanların keyfi olarak görevden alınmasına ilke olarak herkesin karşı çıkması gerekir. Ben de seçilmiş başkanların görevden alınmasına karşıyım. 

Ama İçişleri Bakanlığı’nın Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediye başkanlarını görevden alma gerekçelerini okuyunca, bunun bir görevden alma değil tam tersineterörle mücadele için gerekli bir tedbir olduğu kanaatine vardım. 

Çünkü bu başkanlar seçildikleri için değil yetkilerini seçilmemiş birileriyle üstelik de terör örgütünün tespit ettiği birileriyle paylaştıkları için görevden alınmışlardır. 

Seçmen belediyeleri bu başkanlara teslim etmiş onlar da terör örgütünün tespit ettiği sözdeeş başkanlarla yetkilerini paylaşmış ve belediyenin yönetimine terör örgütünü ortak etmişlerdir. 

Haklarındaki terör örgütü propagandası, terörden atılanları işe almaları gibi teröre destek mahiyetindeki uygulamaları bir yana sadeceterör örgütünün belirlediği eş başkanlarla yetkilerini paylaşmaları görevden alınmaları için yeterli bir gerekçedir. 

Devlet bütün imkânlarıyla terörle mücadele ederkenseçilmiş bir başkanın terör örgütünün emrine girmesi tolere edilemez ve asla kabul edilemez.

Mehmet Tezkan / T24 / Siyaset sertleşti, daha da sertleşecek!

İktidardan eylül başında hamle bekliyordum, erken geldi... Yapılan hazırlıklara bakılırsa hızla alınan karar değil, bayram tatilinin bitmesi beklenmiş...

Konuşmamız gereken, tartışmamız gereken iki temel konumuz var... Biri, üç belediye başkanının görevden alınıp yerine valilerin kayyım olarak atanması... Diğeri, Yargıtay Başkanı'nın adli yıl açılış törenini Saray'da yapmaya karar vermesi...

İkisi de rejim, ikisi de demokrasi sorunu...

Bugün sıcağı sıcağına görevden almalardan başlayalım... Diyarbakır, Mardin, Van belediye başkanları hakkında bir dizi suçlama var... Ama somut kanıt yok... Kandil'e para gönderiyorlarmış, terör örgütüyle iltisaklılarmış... Galiba, HDP'li başkanların işe aldıkları her kişiyi de PKK'yla iltisaklı kabul ediyorlar?!.

İltisaklı kelimenin tercümesi şu; irtibatlı olduklarına dair kanıtımız yok, duyumlarımız var...

Toplanan vergileri Kandil'e göndermişlerse, PKK'ya silah yardımı yapmışlarsa açığa alınmaları, doğru karar... Ama peşinden güçlü iddianame gelmeli... Güçlü kanıtlar ortaya konulmalı...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar