Yarın resmen açıklanacak! Uzmanlar son 20 yılın en yüksek enflasyonunu bekliyor

Yarın resmen açıklanacak! Uzmanlar son 20 yılın en yüksek enflasyonunu bekliyor
TÜİK 2021 Aralık ayı enflasyon oranlarını 3 Ocak Pazartesi günü açıklayacak. Piyasa aktörleri TÜİK veriler öncesinde enflasyon beklentilerini ilan ettiler. Ekonomistler ve kamu kurumlarının yer aldığı araştırma ve beklenti raporunda enflasyon oranlarının yaklaşık son 20 yıllık dönemin en yüksek olduğu dönem olarak bekleniyor.

Ocak ayının ilk iş gününde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen enflasyon Aralık 2021 verilerini açıklayacak. Enflasyon verilerinin açıklanması ile milyonlarca kamu personelleri için memur maaş zammı, memur emeklisi olanların maaş zammı ile SGK Bağkur kapsamında emekli olanların enflasyon zam oranları belli olacak. Ekonomi dünyasının en önemli isimleri bu dönemde ayrıca açıklanacak verilerin dolar kuruna edeceği etkinin de piyasalar için önemli olduğunu ifade ediyorlar. 

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ 20 YILIN EN ÜSTÜNDE OLABİLİR ŞEKLİNDE

Enflasyon oranlarının piyasalar tarafından bu denli beklenmesinin ardından ise piyasa aktörlerinin verileri gündemde detaylıca değerlendirildi. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 22 kurumun katılımıyla Aralık 2021 dönemi enflasyon beklenti çalışması düzenlendi. Enflasyon oranları için bir rapor hazırlandı. Kurumların ortalama enflasyon beklentisi ise yıllık yüzde 29.5 olarak gerçekleşti. Sgkbulteni.com Anket araştırmasında kurumlar arasından en düşük enflasyon beklentisi yüzde 24 olurken en yüksek beklenti yüzde 37 olarak kaydedildi. 

Sadece Aralık 2021 döneminde enflasyon oranlarının ortalama yüzde 8 oranında yükselebileceği öngörüldü. Ekonomistler ile kurumların beklenti raporunda yer verdiği verilere bakıldığında Aralık ayı için enflasyon oranları en yüzde 14 olarak kaydedilirken en düşük 3.5 olarak ilan edildi. 

ENFLASYON SONRASI MEMUR, EMEKLİ MAAŞLARI DOLAR KURU ALTIN PİYASALARI

3 Ocak tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı verileri ile memur maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı zammı belli olacak. SGK ve Bağ-Kur kapsamında emekli olanların maaş zam oranları netlik kazanacak. 2021 Ocak ayı kira artış oranları duyurulacak. Dolar kuru enflasyon oranlarına göre yön bulacak. Altın ise dolar kuru hareketlerine göre seyrini belirleyecek. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar