Yalova sahilinde 'deniz salyası' nedeniyle beyaz tabaka oluştu

Yalova sahilinde 'deniz salyası' nedeniyle beyaz tabaka oluştu
Son dönemlerde bir çok bölgede görülen deniz salyası Yalova Esenköy'ü sardı. Salyaların, Bozburun ve İmralı tarafından geldiği iddia edildi.

Yalova Esenköy'ün su yüzeyinde deniz salyasından (müsilaj) kaynaklı beyaz bir tabaka oluştu. Salyaların, Bozburun ve İmralı tarafından geldiği iddia edildi. Çevredeki vatandaşlar denizde meydana gelen kirliliğe karşı tepki gösterdi.

whatsapp-image-2021-05-22-at-15-33-07.jpeg

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ümit Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, denizde kirlilik yaşandığına yönelik gelen şikayetler üzerine birçok noktadan numuneler aldıklarını bildirmişti. 

whatsapp-image-2021-05-22-at-15-33-06.jpeg

DENİZ SALYASI NEDEN OLUR? 

Taşıma kapasitesinin üstünde aşırı besin elementi girdisi nedeniyle Marmara Denizi'nin ötrofikasyon (büyük su kitlelerinde gerçekleşen alg ve plankton artışı) riski her geçen gün artıyor.

whatsapp-image-2021-05-22-at-15-33-05.jpeg

Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi'nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kaliteyi de düşürüyor.

whatsapp-image-2021-05-22-at-15-33-04.jpeg

Marmara Denizi'ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor. Ötrofikasyon da Marmara Denizi'nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.

whatsapp-image-2021-05-22-at-15-33-03.jpeg

Marmara Denizi'nde, besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde müsilaj oluşumları artıyor.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar