Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

Ya KPSS iptal olmasaydı?

Evet, KPSS iptal edildi ama farkındaysanız iptal sebebi soruların çalınması değil soruların çalındığının anlaşılmasıydı. Yani birileri soruların şıklarına kadar aynı olduğunu fark etmeseydi biz şu anda hayatı normal akışında devam ettiriyorduk. Peki, bu durumda neler olabilirdi?

Kuvvetle muhtemel soruları çalan yayınevi her yerde 20''nin üzerinde soru bildiklerinin reklamını yapardı. Böylece bir sonraki sene KPSS''ye hazırlanacak öğrencilerin çoğu bu yayınevine gider, ya da kitaplarını alırdı.

Gerçi fark edildiği için durumun değişeceğini pek zannetmiyorum çünkü 2010 KPSS''de de aynı durum söz konusuydu fakat sınav iptal olmadı. Soruları çalan FETÖ ise bu süreçten güçlü çıktı. Pek çok öğrenci sonraki sene FETÖ''nün yayınlarıyla sınava hazırlandı. Sanırım "Soruları bize de verirler" ümidiyle gittiler.

2011 YGS''de ise mod medyan olayı patladı. Yine işin başında FETÖ vardı. Sınav iptal olmadı. 2012''de FETÖ''nün dershane ve okullarını tercih eden öğrencilerin çoğu "Bize soruları verecekler" diyorlardı. Yani kopya ortaya çıksa dahi gitmekten vazgeçmediler. Aksine daha da güçlendirdiler.

Demek ki bizim halkımıza da kızmak gerekiyor. Ciddi bir ahlak problemiyle karşı karşıyayız.

Üstelik bu yıllarda KPSS''den soruları çalanlar çoktan atandı ve belki aramızda yaşıyorlar. YGS''de soruları çalanlar çoktan üniversitelerini bitirdi ve meslek hayatlarına başladılar.

Peki, 2010 ve 2011 yıllarında üst üste bu skandalların olması neyi gösteriyor? Demek ki FETÖ''nün aktif olduğu tüm yıllarda sorular çalınıyordu. Demek ki ÖSYM''nin soru havuzunda diledikleri gibi cirit atıyorlardı.

Neyse...

Daha sonra 15 Temmuz ve akabinde malum olaylarla biz FETÖ''den kurtulduk diye ümitlendik. Artık sorularımız çalınmayacak ve adil bir sınav olacaktı derken yine bir skandal. KPSS''de 20''nin üzerinde soru, şıklarına kadar bir yayınevi ile aynı çıktı.

Evet, yakalandılar. Başta ifade ettiğim gibi yakalanmasalar iptal olmayacaktı. Demek ki pek çok sınavda da yakalanmadılar. Yani başlıktaki soruya dönecek olursak, sınav iptal olmasaydı yine pek çok öğrenci hak etmediği puanlar alıp atanacaktı. Bu yılı da hatasız atlatan ÖSYM ve yayınevi gelecek senenin kopyasını düşünmeye başlayacaklardı.

Sorular aynı çıkmasına rağmen sınavı iptal etmeselerdi kuvvetle muhtemel seneye adı geçen kurumun şube sayısı ikiye katlanırdı. Birçok öğrenci o yayınevinin sorularını kullanır ya da o yayınevinin eğitim kurumlarına giderdi.

Yani sınav iptal olmasaydı Türkiye''de ahlaksızlık her zamanki gibi meşrulaştırılacaktı. İşte bu da benim milletime sitemimdir.

Bir tarafta son umudunu KPSS''ye bağlayanlar ve soru bankası alacak parayı dahi yakınlarından bulanlar. Diğer tarafta özel sektörde umduğunu bulamayıp KPSS''ye hazırlananlar. Yani başından sonuna emek vererek hazırlanan milyonlarca öğrenci. Bir de buna karşılık bambaşka bir tarafta bu emeği kopyayla ziyan edenler, hakka ve hukuka girenler...

Söylenecek, yazılacak o kadar çok şey var ki... Ben yazdıkça kalemim kanıyor. Ben düşündükçe ruhum daralıyor. Söyleyemediklerimi nezaketime bağışlayın.

Sonuç olarak ÖSYM''ye "Emeğiniz emanetimizdir" sloganı yerine "Yakalanmadığınız müddetçe kopya çekmek serbesttir" sloganını öneriyorum. Bence bu daha çok yakışıyor. Belki de zaten "emeğiniz" derken "kopya"dan bahsediyorlardır. Çünkü 1.5 milyon öğrencinin girdiği bir sınavda kopya çekmek ciddi bir emek işidir. Belki de bu emeği kendilerine emanet saymışlardır. Yani ÖSYM''yi ya sloganlarını açıklamaya ya da yeni slogan önerimi kabul etmeye davet ediyorum.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları