Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Onur Akbaş

Dr. Onur Akbaş

HİSBOYU

Vur fakat dinle...

İnsanoğlu ister kolektif bağlamda isterse bireysel anlamda ayartılmaya müsait bir varlık. Başta hemcins/hemcinsleri olmak üzere pek çok faktör tarafından "ayartılmaya" müsait insanoğlunun en büyük düşmanı da kutsal kitaplarda alegorize edilen şeytanının karşılığı olan bilinçdışıdır. Bazı modern müfessirler ayartıcılık fiilinin faili olarak yani şeytan olarak bilinçdışını görür/gösterir. Maalesef sanat eseri karşısında estetik heyecanı ayarlayamayan insan da popülist yargılar tarafından ayartılmış durumu da klasiklere varana kadar üzerinde el yordamı ile gezinip birkaç söz söylemekten ibaret kalamıyor. Maalesef bu da bazen söylenmesi gereken pek çok şeye karşı okuru, eleştirmeni bazen de yazarı kör bırakabiliyor. Bunun farkında olan/farkına varan George Saunders kurgunun imkânlarına dikkatleri çekiyor. New York Times'ta kitabı masaya yatıran Parul Sehgal konu ile alakalı şu tespitleri yapıyor:

     "Kamusal alanda (tehlikeli bir meslek) telaffuz etme düşkünlüklerine rağmen, eleştirmenler nadiren yanlış olmaktan endişe duyduklarını kabul ederler - yani yazılı olarak. Şiir eleştirmeni Randall Jarrell nadir bir istisnaydı. "Moby-Dick" örneğiyle işkence gördü. Onu gözden kaçıran ya da dehşete düşüren eleştirmenlerden biri olduğunuzu hayal edin. "Bizim 'Moby-Dick'imiz nedir?" o yazdı. "Bundan yüz yıl sonra herkesin beğenmediğimiz için bizi küçümseyeceği kitap nedir? O zaman ne diyeceğiz?"

Bir klasikle ilgili endişe, çağlar boyunca devam edebilir. Bugün bile "Moby-Dick"e kör olmak ne kadar kolay. Roman övgüyle, şanla boğulur; onu net bir şekilde nasıl görebiliriz, donuk saygı ve huysuz aykırılığın ikiz cazibelerinden nasıl kaçabiliriz?

Bu belirsiz sis, çağdaş ustaların da etrafında toplanıyor. George Saunders'ı ele alalım. Yazar, son yıllarda kurgunun ahlaki ve arındırıcı misyonuna dair Budist kaynaklı inançlarıyla Amerikan edebiyatının seküler bir azizi olarak kabul edildi. Adını intiharlar, ampütasyonlar, parçalanmış adamlarla dolu antik kısa öyküleriyle - masallar, gerçekten - "kapitalizmin kusurlu döküntüsü, iş yapmanın gerekli maliyeti" ile yaptı. 2017 yılında, İç Savaş sırasında geçen ve huzursuz hayaletlerden oluşan bir koro eşliğinde anlatılan ilk romanı "Bardoda Lincoln" https://www.nytimes.com/2017/02/06/books/review-george-saunders-lincoln-in-the-bardo.html yayınladı . Tibet arafında mahsur kalmış durumdalar ve Abraham Lincoln tarafından rahatsız edildiklerinde bir mezarlığın etrafında dolanıyorlar. Onu bir kez daha kucağına almak için can atan 11 yaşındaki oğlunun mezarına girdi.

Umutsuz, başarısız kurtarma operasyonu Saunders'ın çalışmasında ortak bir özelliktir ve kurgusunun kendisi bir kurtarma operasyonu hissine sahiptir - bizde, okuyucuya. Kurgu söz konusu olduğunda, viral bir başlangıç ​​konuşmasında belirttiği gibi "daha sevecen, daha açık, daha az bencil, daha şimdiki, daha az hayalperest olmamıza" nasıl yardımcı olabileceğine niyetlenen bir Evanjelik şevkle hareket ediyor. Bu özel umutlar, yedi klasik Rus kısa öyküsünün analizi olan "Yağmurdaki Gölette Yüzmek" adlı yeni kitabında hiç bu kadar kesin, neşeyle veya endişe verici şekilde ifade edilmedi."            

       Bazı satırları atlamama adına bu kitap okunmalı diye düşünüyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları