Vikinglerle ilgili ezberleri bozacak araştırma!

Vikinglerle ilgili ezberleri bozacak araştırma!
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ile Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği bir gen araştırmasına göre Vikinglerle ilgili ezber bozan bir sonuç ortaya çıktı.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ile Danimarka’daki Kopenhag üniversitesinin gerçekleştirdiği bir gen araştırması, Vikinglere dair klişeleri alt üst etti. Araştırma, Vikinglere dair ‘sarışın ve İskandinav savaşçı’ genellemesinin yanlış olduğunu ortaya koydu.

400’DEN FAZLA İSKELET İNCELENDİ

Altı yıl boyunca İskandinavya, Grönland ve İngiltere’de bulunmuş 400’den fazla Viking iskeletinde DNA analizi yapan araştırmacılar, Vikinglerin tamamının zannedildiği gibi sarışın olmadığını tespit etti. Ayrıca, Vikinglerin sadece İskandinav olmadığı da ortaya çıktı. İskeletlerde, Asya ve Güney Avrupa’dan da genler bulundu.

‘VİKİNG KİMLİĞİ’ SONRADAN EDİNİLEBİLİYORDU

İskoçya’da Viking tarzındaki bazı mezarlardaysa, sonradan ‘Viking kimliği’ almış olabileceği düşünülen kişilerin kalıntıları da tespit edildi. Bu kişilerin DNA’ları modern zamanların İrlandalı ve İskoç DNA’larına benzetilirken, araştırmacılara göre bu durum,Viking kimliğinin sadece Vikinglere ait olmadığını gösteriyor.

‘TARİH KİTAPLARININ GÜNCELLENMESİ GEREKECEK’

Araştırmacılar, bu bulguların Vikinglere dair birçok geleneksel genellemeyi değiştireceğini belirtiyor. Cambridge Üniversitesi’nden Eske Willerslev, “Sonuçlar, bir Vikingin esasında kim olduğuna dair algıyı değiştiriyor. Tarih kitaplarının güncellenmesi gerekecek. Bugüne dek aslında genetik olarak nasıl göründüklerini bilmiyorduk. Birçoğunun saçları kahverengiydi ve İskandinavya dışındaki genlerden etkilenmişlerdi” dedi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın, bugüne dek Vikinglere dair yapılan en kapsamlı araştırma olduğu belirtiliyor.

‘Viking’ sözcüğü, bir İskandinav sözcüğü olan ‘vikingr’den geliyor ve ‘korsan’ anlamına geliyor. Viking Dönemi ise Ortaçağlarda, 800-1050 arasındaki dönemi anlatmak için kullanılıyor. Vikingler Avrupa çapındaki fetihleri ve gaddar manastır baskınlarının yanı sıra kürk, boynuz ve deniz hayvanlarının yağının ticaretini yapmalarıyla da biliniyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar