Vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırma süreci ne zaman sona eriyor?

Vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırma süreci ne zaman sona eriyor?
Ülke genelinde borcu olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi ve ceza borçlarına yönelik yapılandırma süreci 30 Eylül'de son buluyor.

Ülke genelinde milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi ve ceza borçlarına yönelik yapılandırma süreci için son günlere giriliyor. Yapılandırma kanunundan yararlanmak için son haftaya girilirken, 17 Eylül tarihi itibarıyla 108 milyar 322 milyon lira alacak yapılandırıldı. Vatandaşlar ise "Borç yapılandırması son tarih, borç yapılandırma başvurusu 2021, borç yapılandırma başvurusu nereden yapılır?'' gibi soruların cevaplarını aramaya başladı.

CUMHURBAŞKANI KARARIYLA ERTELENMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un hükümler Resmi Gazete'de yayımlanmış ve öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla birer ay ötelenmişti. Yapılandırma kanununda yararlanmak isteyen borçlu vatandaşların 30 Eylül Perşembe günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

4 MİLYON 336 BİN SORUMLU BAŞVURU

Düzenlemeyle ilişkinlendirilen vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, yapılandırma kanunundan yararlanmak için vergi dairelerine 4 milyon 336 bin sorumlu başvuruda bulundu. Bu kapsamda 17 Eylül itibarıyla 108 milyar 322 milyon lira alacak yapılandırılırken, bu kapsamdaki alacaklara karşılık 7 milyar 513 milyon lira tahsilat yapıldı.

YAPILANMA İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Alınan kararla birlikte; vergi dairelerine, gümrük müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK),belediyelere ve alacakları yapılandırılan çok sayıda idareye başvurular, 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabilecek.

SGK MÜDÜRÜNDEN BİLGİLENDİRME

SGK Malatya Müdür Vekili Mehmet Kahraman, 9 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe giren 7326 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Yapılandırma kapsamına giren borçlar, başvuru süresi ve ödeme usulleri gibi konularda bilgiler aktaran Kahraman, SGK borçlarının yeniden yapılandırılma işlemlerinin 30 Eylül 2021 tarihinde sona ereceğini hatırlarttı. Ayrıca yapılandırmaya başvuracak vatandaşların son günü beklemeden başvurmalarını yapmalarını önerdi.

7326 sayıl kanun ile SGK borçlarının yeniden yapılandırılması işlemleri ile ilgili açıklamalarda bulunan ve kapsama giren borçları sıralayan Kahraman şöyle konuştu:

“2021 Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş sigorta primleri, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, fiil tarihi 30 Nisan 2021 ve öncesi olan idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu borçları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan borçları, BAĞ-KUR sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan borçları, isteğe Bağlı ve Topluluk sigortası primleri, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların henüz ödenmemiş fer’ileri, 5510 sayılı kanunun Ek-5 ve Ek-6’ncı maddeleri ile 2925 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primleri, 6183/48’nci madde kapsamında taksitlendirilen borçları yapılandırılmaktadır."

"30 Nisan 2021 ve öncesinde tamamlanmış ve fark prim borçları 01.11.2021 tarihine kadar tebliğ edilmiş olan özel bina inşaat ve ihale konusu işlere ilişkin fark prim borçları da yapılandırılmaktadır."

GSS BORÇLARININ NE KADARI SİLİNECEK?

GSS prim borçlarının da başvuru şartı aranmaksızın otomatik yapılandırma işlemine tabi tutulduğunu vurgulayan Kahraman, “2021 Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası prim borçları aslının 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve zammının tahsilinden vazgeçilecektir. Bugüne kadar Gelir Testine hiç başvurmamış genel sağlık sigortalılarının ise 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları gerekmektedir. Gelir testine başvuranların, Hane içindeki gelirlerinin asgari ücretin 1/3’ü altında olduğunun tespit edilmesi halinde GSS borçlarının tümü silinecektir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar