Veliler otizmli öğrencileri yuhaladılar!

Veliler otizmli öğrencileri yuhaladılar!
Aksaray'da veliler, ilkokulda öğrenim gören otizmli çocukların sınıflarının kapatılmasını talep edip okul çıkışında otizmli öğrencileri yuhaladı. Tepki çeken olayla ilgili bakanlık soruşturma başlattı.

İddiaya göre Aksaray'da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda velilerin, okulda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etti. Yine aynı iddiaya göre, okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı. Türkiye Otizm Meclisi konuya ilişkin açıklamasında eğitim hakkının anayasanın güvencesi altında bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye Otizm Meclisi önlem alınması için gerekli girişimlerin de başlatılacağını duyurdu. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Sedef Erken de yaşananlara "Keşke biraz insan olabilseniz ve bu birlik halinizi, gücünüzü faydalı işlerde kullansanız" ifadeleriyle eleştirdi. Yetkililerin önem almadığının altını çizen Erken velilere de "Umarım çocuklarınızda karşınıza çıkmayan otizm ve benzeri nörolojik farklılıklar torunlarınızda karşınıza çıkınca derneklerimize gelir destek isterseniz. Bugünkü bütün kötülüğünüze rağmen o gün yine biz elinizden tutacağız. Çünkü size benzemiyoruz ve hiçbir zaman benzemeyeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaşanan olayların ardından konuyla ilgili inceleme ve okul müdürü hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Haber Global'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili bir dizi önlem ve karar da aldı. Olayın organize bir eylem olup olmadığının inceleneceğini belirten Özyılmaz, sonrasında eğitim faaliyetlerinin de gerçekleştirileceğini belirtti. Buna göre öncelikle okul velileri bilgilendirilirecek. Hem otizmli çocukların velilerinin hem de diğer çocukların velilerinin eğitime alınacağı öğrenildi. Bu sürecin daha doğru yürütülmesi sağlanacak. Sınıflarda "Otistik öğrencilere ait sınıflar" yazıları bulunmasıyla ilgili de karar alan Milli Eğitim Bakanlığı, bu yazıların kaldırılmasına karar verdi. Hatta olaya sahne olan okulda yazının hemen kaldırıldığı öğrenildi. Bu yazıların öğrenciler arasında ayrışmaya neden olduğunun fark edildiği belirtildi.

OTİZMLİ ÖĞRENCİ VELİSİ: ALLAH VERDİ BU DERDİ ALLAH

Bir velinin okulda yapılan eylemden önce muhtarı suçlayarak tepki gösterdiği, ayrıca "Allah verdi bu derdi bana, Allah. Utanacak hiçbir şeyim yok" dediği bir görüntü de sosyal medyada dikkat çekti.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Aksaray ili Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocukların eğitim almasını istemeyen okul velilerinin protestolarını ve çocukların yuhalanmasıyla ilgili bilgileri takip ediyoruz.

Ne yazık ki; gelen haberlerin doğru olduğunu teyit ettik.

Hadise bu noktaya gelene kadar okul müdürünün nasıl bir çözüm ürettiğini ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün haberi olup olmadığını öğrenmek isteriz.

Otizmli bireylerin eğitim sorununu kördüğüm noktasına getirip, okul müdürleri, veliler derken yetmezmiş gibi bir de muhtarların insiyatifine bırakan MEB'den bir açıklama bekliyoruz.

İdari soruşturma yürütülürken aynı zamanda bu duruma sebebiyet verenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz. 

#eğitimanayasalhaktır

#engellemekanayasalsuçtur

#herkesgöreviniyapacak

Acilen #insanlığadavetediyoruz"

denildi.

TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ: NEFRET SUÇU

Türkiye Otizm Meclisi'nden Aksaray'da yaşananlara ilişkin yapılan ve Twitter hesaplarından paylaşılan açıklama şu şekilde:

"Her bireyin olduğu gibi otizmli bireylerin de bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim alma hakkı başta T.C. Anayasası olmak üzere ilgili yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. 5378 sayılı engelliler yasası ile de güvence altına alınan eğitim hakkının engellenmesi hiç bir kişi, kurum, idarecinin ve ailenin insiyatifi ve keyfi kararına bağlı değildir. Aksi hareketlerin ayrımcılık ve nefret suçunu oluşturacağı yasalarda açıktır.

Aksaray ilimizdeki bir okulumuzda yaşanan gelişmelerle ilgili girişimlere başlanmış olup, Milli Eğitim Bakanlığımızın gerekli önlemleri en kısa sürede alacağına inanıyoruz. Süreci sonuna kadar takip edeceğimizi belirterek öğrenci ve ailelerimizin yanında olduğumuzu bildiririz"

VALİLİKTEN AÇIKLAMA


Mehmetçik İlkokulu'nda, 42'si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam  334 öğrenci eğitim görüyor. Aralarında otizimli öğrencilerin de bulunduğu 42 özel eğitim öğrencisinin, iddiaya göre diğer öğrencilerin velileri tarafından başka okula gönderilmesi istendi. Özel eğitim öğrenci velileri de buna tepki gösterdi. Veliler arasında yaşanan tartışmalar da cep telefonu kameralarına kaydedilerek, sosyal medya da paylaşıldı. 

Bunun üzerine harekete geçen Aksaray Valiliği, açıklamada bulundu. Valilikten yapılan açıklama şöyle:

''Özel eğitim öğrencileri burada 5 yıldır öğretimlerine devam etmektedirler. Bazı medya organlarında yayımlanan 'Aksaray'da otizimli çocuklar yuhlandı' haberi gerçeği yansıtmamakta olup, çocuklar okullarında normal öğretimlerine devam etmktedirler. 2020 yılı yatırım programında 12 derslikli bir Özel Eğitim Okulu planlanmış olup, konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır'' denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar