Vekiller ‘arabuluculuk’ sınavından kaldı

Vekiller ‘arabuluculuk’ sınavından kaldı
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan arabuluculuk sınavına giren 200 milletvekilinden hiçbiri 91 barajını geçemeyerek ‘arabulucu’ olamadı.

Aylar boyunca ellerinde hukuk kitaplarını düşürmeyen ve bir kısmı özel kursa giden vekiller arabuluculuk sınavını geçemedikleri gibi 91 barajını yüksek buldular.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre Adalet Bakanlığı’nın iki hafta önce açtığı arabulucuk sınavına giren ve haftalar boyunca ders çalışarak ter döken yaklaşık 200 milletvekili, barajı aşıp, arabulucu olmadığı görüldü. Milletvekilleri, tek bir kişinin dahi arabulucu olamamasını ‘yüksek baraj’a yorumladılar. Sınavın baraj puanı 100 üzerinden 91 olunca, aralarında AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz’un da bulunduğu bütün milletvekilleri sınavdan kaldı.

“ANKARA HAMAMÖNÜ’NDE ARABULUCULUK OFİSİ AÇMIŞTI”

TBMM’den hukukçuların bazı davalarda arabulucu olmalarına olanak sağlayan düzenlemenin yasalaşması sonrasında 2.5 yıl önce ilk sınav yapılmış ve baraj 70 olunca çok sayıda eski vekil arabulucu olma hakkını kazanmıştı. AKP’li eski bakan Bülent Arınç da 86 puan aldığını açıklamış ve sonrasında Ankara Hamamönü’nde arabuluculuk ofisini faaliyete geçirmişti.

200 MİLLETVEKİLİ TER DÖKTÜ!

2.5 yıl aradan sonra arabuluculuk sınavı bir kez daha yapılacak duyuruldu. İki hafta önce yapılan sınava tüm partilerden yaklaşık 200 milletvekili katılım gerçekleştirdi. Milletvekillerinin aylar boyunca ellerinde hukuk kitaplarıyla sınava hazırlandığı, bazılarının ise özel olarak kursa gittiği bilgisine ulaşıldı.

Sınav sonuçları önceki gün duyuruldu. 100 puan üzerinden yapılan sınavda baraj 91’e yükselince, milletvekilleri taban puanın altında kalarak barajı geçemediler. 30 bin kişinin katıldığı sınavda 6 bin 271 kişi arabulucu olmaya hak etti. Sınavda değerlendirmenin en yüksek puan alandan aşağı doğru yapılacağı duyurulmuştu. Çoğu genç olan hukukçuların yüksek puan alması nedeniyle milletvekilleri sıralamaya giremedi.

6 BİN KİŞİ BÖYLE KAZANDI

Sınava giren AKP Milletvekili Ramazan Can 90 puanla en yüksek sonucu alan kişi olmayı başardı. Buna rağmen Can, barajı kıl payı kaçırdığı görüldü. AKP’li Recep Özel’in 88, Yılmaz Tunç’un 89, CHP’li Mahmut Tanal’ın da 74 puan aldığı bilgisine ulaşıldı. AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz’un da sınava giren ve barajı geçemeyen isimler arasında olduğu öğrenildi. Adalet Bakanlığı’nın arabulucuk konusunda çalışan daire başkanlığından sınava giren bürokratların da düşük puan aldıkları bilgisine ulaşıldı. AKP Milletvekilli Ali İhsan Yavuz’un 74, Ahmet Aydın’ın 69, Orhan Kırcalı’nın da 89 puan aldı.

AKP’Lİ VEKİLDEN İLGİNÇ AÇIKLAMA: “ASLINDA BAŞARILIYIM SİSTEM DEĞİŞTİ”

Sınavda 91 barajına takılan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, 100 soru üzerinden yapıldığını, daha çok arabulucuk mevzuatından sorular çıktığını ifade etti. Bazı sorularda itilaf olduğunu dile getiren Can, “Ben 90 puan aldım. Aslında yüksek bir not. Ancak bu yıl, geçen seferki gibi 70 puanı geçen herkes arabulucu olabileceğine dair sistem uygulanmadı. Bu kez en yüksek alandan, aşağı doğru sıralama yapıldı. Sistem değişikliği nedeniyle benim ve arkadaşlarımın aldığı puan yetmedi. Genç hukukçuların bilgileri daha taze, olabilir. Ama biz de milletvekilleri olarak deneyim sahibiyiz. İşimiz yoğun olduğu için yeterince çalışma fırsatımız olmadı. Olsaydı, daha yüksek puan alabilirdik. Aslında başarılı olduk ama sıralamaya giremedik. Biz sistem değişikliğinden etkilendik” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar