Vatandaşın mutfağında yangın var! Kazancının üçte biri...

Vatandaşın mutfağında yangın var! Kazancının üçte biri...
Döviz kurlarındaki artış, üst üste gelen zamlar ve enflasyon vatandaşları mağdur ediyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR'ın yaptığı araştırmaya göre vatandaş gelirinin üçte birini gıda ihtiyacı için harcıyor.

Korona virüs salgınının etkisi, döviz kurlarındaki rekor atış ve onunla birlikte artan enflasyon vatandaşın alım gücünü tüketti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR'ın yaptığı araştırmaya göre gelir olarak alt seviyelerde bulunan vatandaşın gıda harcamaları için kazandığı paranın üçte birini harcamak zorunda kaldığı açıklandı. Ekim ayında Vatandaşın gıda için yaptığı harcama bir önceki aya göre 1.7 oranında artış gösterirken yıl başından bu yana 9 aylık süre içerisindeki artış ise yüzde 21.5 olarak kayıtlara geçti. 12 aylık periyod incelendiğinde gıda harcamalarındaki artış yüzde 32 olurken bu süre içerisinde sebze fiyatları yüzde 103.7 artışla rekor seviyeye ulaştı.

AÇLIK VE YOKSULLUK BÜYÜYOR

Araştırmada, “İktidarın, Türk Lirası'nın istikrarını koruyamaması, diğer bir ifadeyle döviz kurunun alıp başını gitmesi halka enflasyon olarak dönüyor. Türkiye'nin en yoksul kesimin aile bütçesinin en az üçte birini ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatları eylülde bir önceki aya göre yüzde 1.7 oranında artarken açlık ve yoksulluğu da büyüttü. Sadece ekim ayında ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları bir önceki aya göre, yüzde 1.6 oranında artarken, et-balık harcamalarında ise yüzde 0.8 oranında yükseliş gözlendi.” ifadeleri kullanıldı.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar