Vatandaş doğalgaz zammına böyle çözüm buldu!

Vatandaş doğalgaz zammına böyle çözüm buldu!
Doğalgaza gelen yüksek zamlar sonrası vatandaş, ısınma sorununa alternatif çareler arıyor.

Doğalgaz faturalarına gelen fahiş zamlar nedeniyle yurttaşlar ısınmak ve daha az fatura ödemek için farklı yöntemlere başvurmaya başladı. 

Geçen yıl ağustos ve eylül aylarında doğalgaza yapılan yüzde 14.9’arlık zamlarla birlikte 2019 yılında doğalgaza yapılan zam yüzde 30’u buldu. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 20’si evinde yeterince ısınamıyor. Türkiye, hane içi ısınmada Avrupa ortalamasının gerisinde. Avrupa’daki 34 ülke ülke arasında Türkiye, 2017 verilerine göre, evini yeterince sıcak tutamayan ülkeler sıralamasında 6’ncı basamakta yer aldı.

VATANDAŞ ISINMAK İÇİN TEK ODAYA SIĞINDI!

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, CHP Balıkesir Milletvekili CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Ahmet Akın’a göre, 2002 yılında Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 66 iken şu anda yüzde 77’ye çıktı, enerjide yüksek zamların yapılmasının ana nedeni de bu bağımlılık. 

“Şu anda doğalgaz abonesi olan elverin büyük bir kısmında insanlar doğalgazı kapatmış soba yakıyor. Tek odaya sığınmışlar orada yatıyorlar, kalkıyorlar çalışıyorlar orada yaşıyorlar. Bu ayıptır” diyen Ahmet Akın ile son dönemde artan doğalgaz ve elektrik faturalarını, CHP’nin enerji politikalarını ve kendi başkanlığında kurulan Enerji Politikaları Birimi’nin hedeflerini anlattı:

- Şu anda yurttaşın ana gündemi geçim derdi, doğalgaz elektrik faturalarını bile ödeyemiyorlar, bu sorunu çözmek için neler yapılabilir?

2017 ile 2018 arasında 14 milyon 314 bin kişinin elektrikleri borcundan dolayı en az bir kez kesildi. Bu sayı şu anda daha fazla artmıştır. Millet perişan durumda. Yaklaşık 5 milyon kişinin de doğalgazı kesildi. Neden kesiliyor çünkü son 2 yılda bile yüzde 60’ı aşan zamlar yapıldı. Ama halkın geliri aynı oranda artmadı. Asgari ücretli bir ailede kira ve faturalar ödendikten sonra elde sadece 500 TL civarında para kalıyor. Bununla geçinmek mümkün değil. Şu anda doğalgaz abonesi olan evlerin büyük bir kısmında insanlar doğalgazı kapatmış soba yakıyor.

Dolar 7 TL’ye çıktığında herkes fırsat bulup zamlar yaptı. Sonra dolar indi zamlar yerinde kaldı. Bu bir hırsızlıktır. Doğalgaz fiyatları dünyanın her yerinde indi bizde zam geldi. Dünya dinamiklerini uygulamaları gerekiyor. Artık yurttaş adına bakanlıklara sorduğumuz sorulara da artık yanıt alamıyoruz.

O SORULARA YANIT GELMEDİ!

İktidar vatandaş adına sorduğumuz sorulara cevap vermiyor. Mesela “döviz yükseldiğinde zam yapmak fırsatçılık mıdır” diye sordum yanıt gelmedi. Çünkü orada sorduğumuz sorulara verecek cevapları yok. Vatandaşın da artık biraz sesini çıkarması gerekiyor. İnsanlar kendi cebine, hayatına etrafına baksın. File dolmuyor ev ısınmıyor. Milletin içine inmeyen sorunlarını da bilmez. Asgari ücretle evi ısıtmak fileyi doldurmak kolay mı hükümet yetkilileri kendisi denesin. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar