Vatandaş Akşener'e dert yandı: Bize iş yok ama 7-8 maaşlı danışmanlara iş çok

Vatandaş Akşener'e dert yandı: Bize iş yok ama 7-8 maaşlı danışmanlara iş çok
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Yurt gezileri kapsamında Malatya halkını ziyaret etti. Akşener vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı. Esnafın yaşadığı problemleri dinleyen Akşener, her şeyin pahalılaşmasına dikkat çekti.

Türkiye’yi karış karış gezerek vatandaşların dertlerini dinleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bugünkü durağı Malatyaydı. Vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Akşener'in konuşmasından önemli noktalar:

"20 Ocak 2020 den beri ben esnaf  geziyorum ve hiçbir esnaf dükkanında iktidarı yermedim, kendi partimi övmedim propaganda yapmadım. Sorularınızı cevaplandırırım, esnafı zora sokmak istemiyorum. Öznenin esnaf olduğu bir çalışma bu, bunu yapma sebebim ise gençliğimden beri gördüğüm şey seçmen veli nimetti o zamanlar façamızı aşağıya alırdınız. Seçmen veli nimetti önceleri şimdileri ise çok kolay oy alınıyor seçmen velinimet olmaktan çıktı. Dert dinlenmiyor, esnaf toplumun bel kemiğidir, istihdam yaratır. Esnafı uzun zamandır unuttuk. Bizim bu yolculuğumuz esnafları dinlemek, dertlerini anlamak için çıktığımız bir yolculuktur. Bizim iktidarı uyardığımız talep edilenleri söylediğimiz benim grup konuşmalarına koyduğum milletvekili arkadaşlarımızın kanun teklifi, soru önergesi verdiği bir sistemimiz vardır. Bugün de burada malatya merkezdeyiz ve ilçelerine gideceğiz.

ESNAFLARIN ORTAK SORUNU NEDİR?

Elektrik parası, zincir marketler, bütün esnafların şikayetçi olduğu bir durum. Beyaz eşya satıcıları, kırtasiye ürünleri satan esnaflar feci durumda pandemi ile beraber temel sorun şudur kira yardımlarını direk talep ettiler. Çalışan başına bir para verilmesini önermiştik ve esnafın birde şöyle bir sorunu var herşeyin pahallılaşması sonucu müşterilerin alım gücü düştü, esnaflar bizden kısa çalışma ödeneklerinin ve verilen kredilerin ödeme sürelerinin bir yıl daha uzamasını istiyorlar ve faizsiz olmasını istiyorlar. Bunlar yapılabilicek şeylerdir. Mesela %10 stopajının innmesini istedik inceleme sonucu talebin gerçekten bu yönde olduğunu anladıkları zaman bunu % 10'a kadar indirdiler. Haftanın başında yapılan zamlarla insanların özellikle de kadınların derdi çok fazla. Esnaflar çocuklarının üniversiteli işsizlerin çokluğundan yakınıyorlar. Alım gücünün düşmesine dikkat çekmeye çalışıyoruz.

"İŞSİZE ÇARE OLUYOR MU?"

Kanal istanbul projesi için düşüncelerim; biz milliyetçi, demoktar ve kalkınmacı bir partiyiz. Dolayısıyla yatırım yapılmasına, dış dünyadan gelecek yatırımcıya itirazımız yok fakat yatırımlarla ilgili sorulan sorular vardır. Birincisi işsize çare oluyor mu, kalıcı istihdam yaratıyor mu, üretim oluyor mu, üretim yapılıcak bir sistemmi bize göre hayır. Vatandaşın refahına, kalkınmasına yardımcı olucak bir projemi sorusuna bizim cevabımız hayır. Bütün ekonomistlerin buna verdiği cevap hayır. Dolayısıyla oraya yatıran parayla kim kazanıyor diye baktığımızda mütahitler kazanıyor. Yer kapatmış insanlar kazanıyor. İstihdam yaratacak alanlara, girişimci ruhlu gençlerimize yatırım yapılabilir. Çevreyi doğayı hiç söylemiyorum bile bu yüzden karşıyız, oraya harcanacak paranın daha verimli isdihdama yönelik başka projelere harcanması taraftarıyız.Adeta miting atmosferinde geçen gezide Meral Akşener esnaf ziyaretleri yaptı, halkın sorunlarını dinledi.

BİRSONRAKİ DURAĞI DOĞANŞEHİR OLDU 

Akşener’in bir sonraki durağı Malatya’nın Doğanşehir ilçesi oldu.  Akşener, Doğanşehir ilçesinde de esnafın ve vatandaşın dertlerini dinledi. Akşener’e borçlu olduğunu söylemeye utanan vatandaş, “Pandemi sürecinde bizim tiyatrolarımızı kapattılar. Ben söylemeye utanıyorum ama borçlular arıyor açamıyorum. Ayrıca Malatya’nın geçim kaynaklarından birisi de tütün. Tütün yasası için mücadele verirseniz çok sevinirim” dedi.

Tütün’ün yasağının kalkması için eylemler yapıldığını belirten giyim mağazası esnafı, “Burada tütünü yok etmek demek burada esnafı da yok etmek demek. Tütünün ekilmesine izin veriliyor fakat alınmasına satılmasına izin yok. Böyle bir şey olmaz ki. Bizim sizden istediğimiz tek bir şey var bu çiftçinin, esnafın sesi olun. Her şey bitti de tütün mü kaldı bir tek. Bu tütünden kazandığı parayla evine kalem götüren çiftçiler var, çocuklarını okutan çiftçiler var. Çiftçi tütününü satamazsa biz esnaflar da ürün satamayız alacak kimse kalmaz. Yani çiftçi biterse bizde biteriz. Bu ülkenin efendisi çiftçidir. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Şuanda buraya kimse gelmez çünkü bütün çiftçi tarlada. Doğanşehir’i kalkındıran çiftçidir. Çiftçiye destek verilmezse burada kimse kalkınamaz. Ses çıkaramayan çiftçinin sesi olun” dedi. 

"İKTİDARIN DİNİ İMANI PARA"

Çocuklarına iş bulamayan emekli vatandaş, “İktidarın dini imanı para. Dünyayı gezin araştırın 7-8 maaşlı insanlar bulamazsınız. 2 tane çocuğum var. ikisi de evli. İşleri yok. Bize iş yok ama 7-8 maaşlı danışmanlara iş çok. Ben bir emekliyim benim gelirimle ayaktalar. İş bulurlarsa çalışıyorlar bulamazlarsa boştalar. Hem din iman diyeceksin hem de 7-8 maaş alacaksın. Dinde böyle bir şey olamaz” diyerek isyan etti. 

Vatandaşın alım gücünün çok düştüğünü belirten manav, “İş yok. Alım gücü düştü. 10 kilo alınan domates 1-2 kiloya düştü. Buradan 3 kişilik ailem geçiniyor. Kıt kanaat geçiniyoruz. Borç içinde” derken manav dükkanın da bulunan vatandaş, “Esnaf evini geçindirip dükkanını döndürüyorsa Maliye Bakanının yerine koyun 6 ayda ülke şaha kalkar” ifadesini kullandı.

Üç üniversite okuduğunu söyleyen bir kadın ise konfeksiyon mağazasında çalıştığını belirterek, “Ben 3 üniversite okudum konfeksiyon mağazasında çalışıyorum. Avukatım arabulucu ile görüşmem gerektiğine dair belgeler attı. Asgari ücretle çalışıyorsunuz ve konfeksiyonda çalışanların gördüğü muamelede belirli. 37 yaşındayım. 10 yıldır atanamadım. Tıbbi sekreterlik, harita kadastro ve adalet faküllerini bitirdim. KPSS’den 81 puan aldım ve 10 yıldır atanamayanlar arasındayım” dedi.

"YEM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK"

Kesimhanede yeni kesim yaptığını söyleyen kasap esnafı, “Kesimhanede besici arkadaşımla konuştum, 520 kilo tosunu 3 yıl besledim zarar ediyorum diyor. Yıllık 5 milyarlık yem yedirdiğini ve 6 buçuk bin lirada dananın sermayesi olduğunu söylüyor. Kilosunu 43 liradan sattı. Kasaplık sektöründe dana annesinden doğduktan sonra bir çocuk gibi bakılıyor. 10 tane danası olan bir besici kesim yaşına gelene kadar 2 tane fire veriyor. danayı banka kredisiyle alıyor, yem maliyetleri çok yüksek. Çok zorluklar yaşanıyor. Yıllık 5 bin lira sana vereyim sen yem falan alma sadece akşam ahıra gir çık diyor. O üstünün kokusu sana yeter diyor. Ben satın aldığım için bana dert yandı besici. 1 kilo et alan vatandaş şimdi mecbur kalmadıkça yani misafiri yoksa almıyor” dedi.

"ESNAFI KALKINDIRAN KÖYLÜDÜR"

Doğanşehir Polatlı mahallesi sakinleri Akşener’e dert yandı. Mahalle sakinleri“İl ilçe esnaf geziyorsunuz ama sadece esnaf yok bu ülkede. Esnafı kalkındıran köylüdür. Belediyelik olan yerimiz mahalle oldu mahallelikten de düştü artık. Su evimin temeline akıyor Doğanşehir Belediyesine gidiyorum Malatya Büyükşehir belediyesine yolluyor. Su evimin temelini çürütüyor. Bizim isteğimiz emeğimize dokunmasınlar. Yem pahalı besicilik yapamıyorum. Çocuklarıma ekmek götüremiyorum. İşsizlik dışında hiç bir şey yok. Tek sana güveniyoruz. Burada tütünde biterse her şey bitti demektir. Dediğim gibi besiciyim ama yem alamıyorum. Çok pahalı.  Bir kilo sütü bir şişe su parasına veremiyorum. Ben ülkeye acıyorum kendime değil. doğacak çocuklarıma torunlarıma acıyorum. Borçlu doğuyorlar çünkü. Yıllarca çalıştım emekli olmak için aldığım para bin lira. Bin liraya ben ne yapabilirim. Bin 150 lira neye yetecek. 25 yıl çalıştım ben bu vatana” dedi.

İşte Akşener'in Malatya ziyaretinden kareler:

a1-003.jpeg

a2-002.jpeg

a3.jpeg

a4-001.jpeg

 

a5-002.jpeg

a6-001.jpeg

a7.jpeg

a888.jpeg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar