Varlık Barışı bir yıl daha uzatılacak mı?

Varlık Barışı bir yıl daha uzatılacak mı?
AKP döneminde altı kez yürürlüğe konulan Varlık Barışı’nın süresi 30 Haziran’da sona erecek. Yasayla süreyi bir yıl daha uzatma yetkisi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı merak konusu oldu.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, AKP’nin 2008 yılından bu yana çıkarttığı altıncı Varlık Barışı düzenlemesinin süresi 30 Haziran’da sona eriyor. Son günlerde inkâr edilemeyecek boyutlarda ortalığa dökülen kara para trafiğinin nedenlerinden biri olarak gösterilen Varlık Barışı uygulamasının bir yıl süreyle uzatılması yetkisi bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı merak ediliyor.

30 HAZİRAN'DA SONA ERECEK

Yurtdışındaki döviz, TL, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilmesi, Türkiye’de olan ancak kayıtlara girmeyen bu varlıklar ile taşınmazların kayda alınarak sisteme sokulması için bildirim süresi 30 Haziran günü sona erecek. 7256 Sayılı ve 11 Kasım 2020’de yürürlüğe giren vergisiz Varlık Barışı düzenlemesine eklenen geçici madde ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatma yetkisi verildi.

HAZIRLANAN SON TORBA YASADA...

Öte yandan TBMM’ye, yasama yılı sona ermeden önce bir torba yasa teklifi sunulması bekleniyor. 2016 yılında çıkartılan yasada yer alan ancak son yasaya konulmayan “hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmaması” güvencesinin de sağlanması isteği dillendiriliyor. Hazırlanan son torba yasada bu hükmün yer alması için çeşitli girişimlerin olduğu bildiriliyor.

2008, 2013 ve 2018 yıllarında çıkartılan yasalarda yüzde 2 vergi ödeme koşuluyla kayıtlı olmayan varlıkların kayda alınmasına olanak sağlanırken 2019’da bu oran yüzde 1’e düşürüldü. Son olarak 2020’de çıkartılan yasayla isteyenlerin kimliklerini de açıklamadan yurtdışında bulunan varlıklarını “bavulla” bile olsa ülkeye getirmesine olanak sağlandı.

AKP, 2008 yılından bu yana geçen sürede altı kez Varlık Barışı düzenlemesini yasalaştırdı. Bu yasalar şöyle: “2008 yılında 5811 sayılı, 2013 yılında 6486 sayılı Yasa, 2016 yılında 6736 sayılı Yasa, 2018 yılında 7143 sayılı Yasa, 2019 yılında 7186 sayılı Yasa, 2020 yılında 7256 sayılı Yasa.”

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, "Dışarıda parası olanlar Allah aşkına getirsin" yalvarışından sonra dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de bankalar aracılığıyla gelecek her paranın legal olduğunu açıklamakta sakınca görmedi. Son olarak da Erdoğan, partisinin 7. Olağan Büyük Kongresi’nde bir kez daha çağrı yaptı. Yurtdışında varlıkları bulunanlara “Endişelenmeyin” diyen Erdoğan’ın sözleri özetle şöyleydi: "İş insanlarımıza da, 30 Haziran'a kadar devam eden Varlık Barışı'ndan yararlanarak, yurtdışındaki kaynaklarını ülkemize getirebileceklerini tekrar hatırlatıyorum. Herhangi bir endişeye gerek yok. Kesinlikle biz, kendilerinin bu noktada garantisiyiz.”


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar