Van Kültür ve Turizm Müdürü'nden, Dr. Öz'e Van kahvaltılı yanıt

Van Kültür ve Turizm Müdürü'nden, Dr. Öz'e Van kahvaltılı yanıt
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, ABD'de yaşayan Dr. Öz'e kahvaltı yanıtı verdi. Aktuğ, Öz'e, Van kahvaltısı ile güne başlayan insanların çok sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti.

Van’a daha fazla turist getirilebilmesi amacıyla İstanbul’da turizm seyahat şirketlerinin temsilcileri ile bir araya gelen İl Müdürü Aktuğ, UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine alınması için başvurdukları Van Kahvaltısı ile ilgili bilgi verirken kahvaltıya karşı çıkan Dr. Öz’ün görüşüne de katılmadığını belirtti.

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van kahvaltısının kentte 1945’lerde çok sayıda kişinin kahvaltı için ‘Süt evi’ ismi verilen salonlar ile gündeme geldiğini,  bu geleneğin ‘Sütçü’ adı verilen salonlarda devam ettiğini, yıllar içerisinde ‘Van kahvaltı salonlarına’ dönüştüğünü anlattı.

Aktuğ, açıklamasında şu şekilde devam etti:

“GIDA SİLSİLESİ”

“Van kahvaltısı Van’a özgüdür. Türkiye’nin her yerinde kahvaltı mutlaka vardır. Ama Van’ın kahvaltısı Türkiye’ye mal olmuş, kente özgü doğal ürünlerden oluşan bir gıda silsilesidir. Biz bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü’ne bir hazırlık yaptık ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ olarak UNESCO listesine alınması hususunda 100’üncü Yıl Üniversitemizi de buna katarak başvuru dosyamızı hazırladık. Hazırlanan Van kahvaltısı dosyasında sütün sağımından tutun, tarlaya peynir olarak gelişine kadar, kavutundan murtuazına, çöreğinden cacığına, tereyağından balına kadar Van’a özgü bu tür ürünlerin tümünü belgeledik, görüntüledik. Uzun bir süreç olan ‘Somut olmayan miras’ olarak Dünya Miras Listesi’ne girmesi hususunda müracaatımızı geçen ay yaptık. Türkiye genelinde Somut olmayan miras listesine giren 17 ürün var. ‘Van kahvaltısı neden 18’inci ürün olmasın?’ dedik. Bakanlık dosyamızı inceleyecek, uygun gördüğü takdirde dosyamızı değerlendirecek. Dosyada herhangi bir eksiklik var ise tamamlayacağız, tekrar başvuracağız. Amacımız Van’a özgü bu kültürün yaşatılması özgün şekliyle, dejenere olmadan gelecek nesillere ulaşmasının sağlanması."

“HERKES VAN KAHVALTISI İLE GÜNE BAŞLASIN”

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Dr. Mehmet Öz’ün sabah kahvaltı yapılmaması konusundaki görüşleri hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine şöyle konuştu;

“Kahvaltının insan sağlığına, ömrüne fevkalade iyi etkisi olduğunu Van’da yaşamış insanlardan biliyorum. Van’da; Van kahvaltısı ile güne başlayan insanların çok sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Bu çok uzun ömürlü yaşayışın özünde sabah Van Kahvaltısı ile güne başlamış olmak vardır. Uzun ve sağlıklı ömrün en önemli özelliklerinden biri Van kahvaltısı ile güne başlıyor olmaktır. Doğal ürünlerle beslenmek hem ömrün uzun olmasını, hem sağlıklı olmasına sebebiyet verebiliyor. Kahvaltısız bir hayatı düşünmek mümkün değil. Herkese tavsiyem Van’a gelsinler, Van kahvaltısı ile güne başlasınlar.”

Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, 2015 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısı için yapılan UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi başvurusunu desteklediklerini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar