Üzümü çekirdeği ile tüketmek daha faydalı

Üzümü çekirdeği ile tüketmek daha faydalı
Yazları taze, kışları ise kuru olarak tüketilebilen üzüm, içerdiği antioksidan sayesinde hücreleri yeniliyor ve kansere karşı vücudumuzu koruyor. Üzüm ayrıca çekirdeği ile birlikte tüketildiğinde daha fazla fayda sağlıyor.

Yetiştiriciliği binlerce yıl öncesine dayanan üzüm Anadolu, Yakın Doğu ve Avrupa'da ekimi yapılan en eski meyvelerden biridir. Dünya genelinden 20‘den fazla üzüm çeşidi bulunur. Üzüm meyvesi, asma yaprağı ve çekirdeğiyle yüksek besleyici ve zengin antioksidan içeriğine sahiptir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Vildan Çelik, üzümün sağlığa faydalarını sıraladı.

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde diyabet, kanser, hücre yaşlanması ve kalp hastalığı gibi hastalıklara iyi gelir, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Meyve ve sebzelere, kırmızı ve mor rengini veren antosiyaninler daha fazla sayıda antioksidan içerir. Kırmızı ve mor üzümde bu meyveler arasında yer alır.

Üzüm ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Serbest radikallerle savaşarak yaşlanmayı geciktirir.

ÇEKİRDEĞİ İLE YİYİN

Kanserden korunmaya yardımcıdır. Göz sağlığı için önemli olduğunu yapılan son çalışmalar ortaya koyuyor. Üzüm, çekirdeğiyle tüketildiğinde ise daha faydalı

GÖZLERE ÇOK FAYDALI

Kırmızı-mor renkli üzümlerde daha çok bulunan resveratrolün yüksek antioksidan kapasitesinden ötürü birçok hastalığa faydası bulunuyor. Resveratrol kemik, kalp, damar ve karaciğer sağlığını koruyor.Aynı zamanda yaşlanma etkilerini geciktirerek sağlıklı yaş almayı destekliyor.

Yapılan bir araştırma üzüm yemenin, göz sağlığının korunmasına yardımcı olabildiğini gösterdi.

KANSERİ ENGELLİYOR

Özellikle kanser ve resveratrol arasındaki ilişkiyi araştıran pek çok bilimsel yayın bulunuyor. Bu yayınlar kırmızı üzüm çekirdeği özütü ve resveratrolün değişik kanser hücre dizilerinde sitotoksik etki gösterdiğini ortaya koyuyor. Sitotostik etki; hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddelerdir. Ancak özellikle vücuttaki bir inflamasyonla mücadele ederken destek olarak resveratrolu daha çok almak adına fazla kırmızı üzüm yemek ya da üzüm suyu içmek şekeri de arttıracağı için antioksidan özelliğinden daha çok yararlanmak isteyenler, üzüm çekirdeği özütü tüketebilirler.

ŞEKER VE GUT HASTALARI DİKKAT

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve cilt hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur. Koruk suyu özellikle Ege bölgesinde yemeklere ekşi tat vermek için kullanılır. Üzümün kurutulmuş formu ise yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekler. Üzüm konusunda bir önemli nokta ise içeriğindeki fruktoz oranı yüksek bir meyve olduğu için şeker hastalığı olanlar veya gut rahatsızlığı olanların kontrollü bir şekilde, doğru miktar ve doğru zamanda tüketmeye özen göstermeleri gerekir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar