Uzayda şaşırtan görüntü!

Uzayda şaşırtan görüntü!
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında yeni bir görüntü yakaladı. Bu yeni görüntü, deforme olmuş bir kafatasına veya hayalet bir yüze benzeyen iki adet birbirine çarpma sürecine girmiş gökadadan oluşuyor.

Her ne kadar gökada çarpışmaları özellikle erken evrende yaygın olsa da çoğu, bu Arp-Madore ismi verilen galaksi sisteminin Dünya’dan 704 milyon ışık yılı uzaklığında gerçekleşen çarpışma kadar baş döndürücü etkiye sahip değil. Bu şiddetli karşılaşma sisteme kısa süre boyunca bir halka yapısı kazandırıyor. Çarpışma süreci, galaksilerin gaz, toz ve yıldız disklerini dışarıya çıkarıyor ve onları geriyor ve sistemin 'burun' ve 'yüz' özelliklerini şekillendiren yoğun yıldız oluşum halkasını oluşturuyor.

ÇARPIŞMA ADETA BİR 'KOZMİK' YÜZ OLUŞTURUYOR

webtekno.com’dan Okan Doğan’ın haberine göre; halka gökadalar nadir görülüyor ve bunlardan yalnızca birkaçı kozmik olarak çevremizde bulunuyor. Galaksilerin, sadece doğru biçimde çarpışmaları gerekiyor, böylece halkayı oluşturmak için etkileşime giriyorlar ve çok geçmeden tamamen dağılmış bir şekilde birleşiyor. Burada gördüğümüz galaksilerden iki merkezi yıldız yükselişinin yan yana gelmesi de oldukça sıra dışı bir durum. 'Gözleri' oluşturan şişkinlikler aynı boyutta göründüğü için, çarpışan iki gökadanın da aynı boyutlarda olduğundan emin olabiliriz. Bu durum, küçük galaksilerin daha büyük komşuları tarafından çekildiği yaygın gökada çarpışmalarından da farklı.

Hubble, bu eşsiz sistemi, teleskopun gözlem programındaki 'anlık görüntü' programının bir parçası olarak gözlemledi. Gökbilimciler, bu yenilikçi Hubble programını, diğer birçok sıra dışı etkileşimli galaksiye yakından bakmak için kullanmayı planlıyor. Amaç, galaksilerin zaman içinde galaktik birleşmelerle nasıl büyüdüğü hakkında fikir verebilecek yakınlardaki etkileşimli galaksilerin sağlam bir örneğini derlemektir. Gökbilimciler bu ayrıntılı Hubble gözlemlerini analiz ederek 2021'de başlatılması planlanan NASA CSA James Webb Uzay Teleskopu tarafından takip gözlemleri için hangi sistemlerin öncelikli hedefler olduğuna karar verebilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar