Uygur Türkleri coronavirüs tehdidi altında!

Uygur Türkleri coronavirüs tehdidi altında!
Dünya Uygur Kurultayı medya buluşmasında konuşan Doç. Dr. Erkin Ekmen, Çin’deki coronavirüs salgınının Doğu Türkistan'daki toplama kamplarındaki Uygur Türkleri için büyük bir tehdit olduğunu ifade ederek "Toplu faaliyetlerin hepsi durduruldu, karantina uygulanıyor ancak bölgedeki kamplarda binlerce Uygur Türkü bir arada yaşamak zorunda" dedi.

Dünya Uygur Kurultayı medya buluşmasında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Erkin Ekmen, coronavirüs salgınının Çin'in Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tuttuğu Uygur Türkleri için büyük tehdit olduğunu söyledi.

Dünya Uygur Kurultayı medya buluşması bugün İstanbul'da düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını Dünya Uygur Kurultayı başkan yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekmen yaptı. Kurultayın genel sekreteri Doç. Dr. Erkin Ekmen de toplantıda bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıda Doğu Türkistan sorunları ve Pekin hükümetinin bölgede yürüttüğü uygulamalar tartışıldı.

Erkin Ekmen, “ Eskiden Türkiye’de Uygur Türklerine yapılan zulme karşı gösteriler düzenlenirdi. Ancak özellikle 2015 yılından sonra gelişen Çin – Türkiye ilişkileri ile Ankara’dan Uygur Türkleri ile ilgili bir şey duyamıyoruz. Yeterince destek vermiyorlar” dedi.

Ayrıca bugün Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li Çin’in katılımıyla Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde (SDE) “Çin’in Virüsle İmtihanı” başlıklı toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan bir Uygur Türkü Gazeteci büyükelçiye Çin’deki koronavirüs salgını sonrasında kamplarda kalan Uygur Türklerinin durumunu sordu. Gazetecinin aktardığı bilgilere göre, SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı ise böyle bir soruyu toplantıya yapılan saygısızlık olarak göreceğini ve böyle soruların sorulmasına da izin vermeyeceğini ve elçinin cevaplamasına da gerek olmadığı belirtti.

CORONAVİRÜS KAMPLARDAKİ UYGUR TÜRKLERİ İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT

Büyükelçi ile Uygur Türkü gazetecinin yaşadığı gerginlikle ilgili kurultayın genel sekreteri Erkin Ekmen ise “Türkiye demokratik bir ülke burada bile soru soramamak ayıp” dedi ve, Çin’deki coronavirüs salgınının kamplardaki Uygur Türkleri için büyük bir tehdit olduğunu söyleyen Erkmen “ Toplu faaliyetlerin hepsi durduruldu, eğitim öğretime ara verildi, karantina uygulanıyor ancak bölgedeki kamplarda binlerce Uygur Türkü bir arada yaşamak zorunda, bu büyük bir salgın riski ortaya çıkarıyor” diye devam etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar