Ekonomist Şeref Oğuz, kurda yaşanacak hareketi yorumladı: Gördüğü yeri unutmaz

Ekonomist Şeref Oğuz, kurda yaşanacak hareketi yorumladı: Gördüğü yeri unutmaz
Ekonomist Şeref Oğuz, döviz kurlarında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Hükümetin 2021 yılının ikinci yarısında denemeye aldığı 'rekabetçi kur' söyleminin tutmadığını belirten Oğuz, dolar kurunda kısa vadeli yükselme azalmaların yaşanabileceğine dikkat çekerek, dövizin bir kere gördüğü yeri yeniden test edeceğini söyledi. Oğuz, piyasadaki dolar kuruna ilişkin de çarpıcı yorumlarda bulundu.

PİYASADAKİ DOLAR KURUNU SÖYLEYİP, NASIL MÜDAHALE EDİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Türkiye yeni bir döviz şokuyla karşı karşıya. Mayıs ayının ilk günlerinde yükselişe başlayan dolar kuru, 2021 yılının Aralık ayında yaşadığı zararları ise silmeye başladı. Kuru baskılamak için ilan ettiği KKM''den de beklediğini bulamayan hükümetin bir sonraki hamlesi ise merak ediliyor. Yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, ''''Öncelikle, dolar gördüğü yeri unutmaz. 18,6 TL’yi görmüştü ve FED’in de etkisiyle gözü yukarılarda'''' dedi.

Şeref Oğuz''un yazısından ilgili kısımlar şöyle:

Yönetilemeyen ekonomi filminin yönetmenleri; yeni sezonda “rekabetçi kur” söylemiyle sahne alıyor. Bu aslında eski bir söylem ama işe yarıyor. Ya da öyle olduğunu sanıyorlar. Doları durdurmak için bin dereden su getir, ama dolara laf geçiremeyince rekabetçi kura sığın…

Sahi; nedir bu rekabetçi kur? Efendim, lira değerlendi doları yükseltip liramızı zayıflatalım ki avantaj sağlayalım, ihracatçımıza kazandıralım, cari fazla verelim… Ancak kazın ayağı böyle olmadı, enflasyon fırlayıp dolar 18’leri aşınca kur korumalı mevduata geçildi, döviz sakinleşti.

''''Taşıma suyla değirmen döner mi?'''' sorusunu soran Oğuz, sözlerine şöyle devam etti:

Nitekim KKM doları 14 liralarda yavaşlatsa da Hazine’ye maliyeti artarken etkisi azalmaya başladı. FED’in faiz artışı, emtianın tırmanışı, enerjinin şahlanışıyla dolar takozdan atıverdi. Hal böyle olunca “rekabetçi kur” notasına geri döner olduk.

Nasreddin Hoca pazara giderken bindiği eşek huysuzlanır ve hoplayıp zıplayınca onu zapt edemeyen Hoca sonunda eşekten düşer.  Çocuklar bunu görünce etrafına toplanıp haline gülmeye başlarlar.  Hoca, bir şey olmamış gibi ayağa kalkar ve hiç bozuntuya vermeden; “ben zaten inecektim” der.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Öncelikle, dolar gördüğü yeri unutmaz. 18,6 TL’yi görmüştü ve FED’in de etkisiyle gözü yukarılarda. Kaldı ki arkasından enflasyon kovalarken yerinde sayması düşünülemezdi. Zaten özel sektör haftalardır 20 liranın üzerinden dolarize oluyor bile…

KURA NE ZAMAN VE NASIL MÜDAHALE GELİR?

Kur Korumalı Mevduat balataları eskimeye başladı ve fren tutmaz oldu. Kısaca Heterodoks politikanın 10 bin bakımı geldi. Şimdi enflasyon korumalı tahvil hazırlanıyor, onun tutmadığı yerde TÜFE, ÜFE endeksliler yedekte bekletiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar