Ünlü ekonomist tek tek sordu: Fatura yine millete mi ödetiliyor?

Ünlü ekonomist tek tek sordu: Fatura yine millete mi ödetiliyor?
İbrahim Kahveci, eski kötü günleri 'kötü anılar' olarak nitelendirirken "Dolarlık fayda topluma dönmeyecek mi? Yoksa bu iş sadece hukukun alanıdır diyerek fatura millete mi ödettirilecek?" dedi.

AKP yönetimi altında çok sayıda kurumun bağımsızlığı elinden alındı. Bunların başında Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu geliyor. Bu tabloya itiraz eden ve siyasetin bu kurumlara müdahalesinin topluma bedelinin ağır olacağına dikkat çeken Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 1990'lı yıllarda söz konusu kurumlara müdahale nedeniyle yaşananları ve 2001 yılında Kemal Derviş'in devreye girdiği süreci hatırlattı.

"ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURAMADIĞINDA..."

Kahveci, "Sorumluluk!" başlıklı yazısında, o günleri 'kötü anılar' olarak nitelendirdi ve atılan adımların önemine dikkat çektikten sonra, sorumluluk kavramının yerli yerine oturtulamadığına işaret etti.

"Merkez Bankası enflasyon hedefini tutturamadığında sadece bir mektup yazarak mı sorumluluğu atmış olacak" sorusunu yönelten Kahveci, yazısını şu ifadelerle sürdürdü:

"Ya da Sermaye Piyasası Kurulu... Yaşanan mağduriyetler karşısında sorumluluğu olmayacak mı? Neden şeffaf değil SPK? Muhalefet şerhleri neden yayınlanmıyor? Aslında bizler 2001 krizi ardından bankacılık sistemini bu çerçevede oluşturduk. Hem bağımsızlık verildi hem de yüksek sorumluluk.

BDDK benzeri yapılanma diğer bağımsız ekonomi kurumlarında da olmalıydı. Olmalıydı diyorum çünkü yakın zamanda BDDK ve bankacılık sisteminde de sorunlar oluşmaya başladı. Mesela Kamu Bankalarından verilen ve tartışma yaratan kredilerin akıbeti ne olacak? O sistemin hesabını kim nasıl verecek?

Bağımsızlığın sorumsuzluk olmadığını, hatta tam tersine çok ama çok ciddi sorumluluk olduğunu hem kısa geçmişi sorgulayarak hem de yeni dönemi oluşturarak sağlamak zorundayız.

Bugün yaşananlardan ders çıkarmadan, bugün olanları tekrar gözden geçirmeden, yarına çıkamayız ve yarınımızı kuramayız. O nedenle bugünü iyi kaydetmeliyiz. Her adımı ve her noktayı. Aksi halde yarın yine tekerrür eden yıkılmış bir düzen altında fatura ödemeye devam ederiz.

Bugün ihale sonrası sözleşme değişiklikleri ile oluşturulan milyarlarca dolarlık fayda topluma dönmeyecek mi? Yoksa bu iş sadece hukukun alanıdır diyerek fatura millete mi ödettirilecek?"

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar