Ünlü Ekonomist Özgür Demirtaş'tan olay sözler: Eğer bu cümleler kuruluyorsa ülke batmış demektir!

Ünlü Ekonomist Özgür Demirtaş'tan olay sözler: Eğer bu cümleler kuruluyorsa ülke batmış demektir!
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz korona virüs salgını ile daha görünür bir hal aldı. İş bulamayan gençler yurtdışında yaşamanın hayalini kuruyor. Türkiye'den gitmek için YouTube'dan video izleyen gençlerin durumunu, Ekonomist Özgür Demirtaş şu sözleri ile gözler önüne serdi: "Gençlerinin en büyük hayali: başka ülkede taksici, garson, bulaşıkçı olmaksa, O ülke batmış demektir..."

Ekonomik kriz her kesimi olduğu gibi, gençleri de derinden etkiliyor. Genç işsiz sayısı her geçen gün artış gösterirken, gençler yurt dışında yaşamanın ve çalışmanın hayalini kuruyor. Gençlerin yaşadığı umutsuzluğu, gözler önüne seren Ekonomist Özgür Demirtaş: "Gençlerinin en büyük hayali: başka ülkede taksici, garson, bulaşıkçı olmaksa, O ülke batmış demektir..." ifadeleri ile dikkat çekti. 

TÜİK verilerine göre korona virüs salgını döneminde bir önceki yıla göre gençlerin istihdama katılım oranında ciddi bir düşüş görüldü. Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre 15-24 yaş grubu arasındaki kişiler "genç nüfus" sayılıyor ve genç işsizliği, gençlerin istihdam, işgücüne katılım oranı ve ne eğitimde ne istihdamda olan gençler hesaplanırken bu yaş grubu hesaba katılıyor. Buna göre 2019'da Türkiye nüfusunun yüzde 15,6'sını oluşturan (12 milyon 955 bin 672 kişi) genç nüfusun oranı 2020'de yüzde 15,4'e (12 milyon 893 bin 750 kişi) düştü.

'İŞSİZLİK BEYİN GÖÇÜNÜ TETİKLİYOR' 

TÜİK'in  açıkladığı işsizlik verilerini yorumlayan DİSK-AR da genç işsizliğine dikkat çekti. Dar tanımlı genç işsizliği yüzde 25.3 seviyesine çıktı ve bu oranla Türkiye, AB ve OECD'nin en yüksek genç işsizlik oranlarından birine sahip. Bu durum beyin göçünü tetikliyor. OECD raporunda Türkiye'de gençlerin eğitiminde 1 yıllık artışın, yurtdışında yaşama isteğini yüzde 24 yükselttiği vurgulandı. Yurtdışında yaşamak isteyen gençlerin oranı araştırmalarda yüzde 76'ları buluyor.

ÇAREYİ "NASIL GÖÇ ETTİK" VİDEOLARINDA ARIYORLAR 

Gençler yurtdışına gitmenin yollarını ararken Youtube'da gidenlerin çektiği “Nasıl göç ettik” videoları izlenme rekorları kırıyor. Bir videonun altındaki şu yorum dikkat çekiyor: “Kapıları açsalar gençlerin yüzde 90'ı yurtdışına gitmeyi tercih eder.” Diğer bir genç ise şöyle yazıyor: “15 yaşındayım, derslerim gayet iyi fakat sürekli gelecek kaygısı yaşıyorum. İş bulabilecek miyim, hayata borçla mı başlayacağım gibi endişe içerisindeyim. Bir an önce kendimi bu ülkeden atmak istiyorum.”

'TERK EDEREK GİDERİM' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 64 

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık iş birliği ile gerçekleştirilen en kapsamlı ‘Gençlik Araştırması'nda sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 76'sı ‘başka ülkede yaşarım' diyor. "Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?" sorusuna gençlerin 46,7'si gibi büyük bir oran işsizlik/istihdam sorunu cevabını verirken, yüzde 8,8 hayat pahalılığı yüzde 7,6'sı ise adalet cevabını verdi. "Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurt dışına gitmek ister misiniz?" sorusuna gençlerin yüzde 76,2'si ‘evet kesinlikle giderim' cevabını verirken, yüzde 14'ü ise ‘Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem' cevabını verdi. Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde ‘evet terk eder giderim' diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14'ü ‘ülkemde kalırım' cevabını verdi.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar