Ekonomist Atilla Yeşilada, ''Yapılacak bir açıklama ile dolar alanların elinde patlar mı?'' sorusuna yanıt verdi

Ekonomist Atilla Yeşilada, ''Yapılacak bir açıklama ile dolar alanların elinde patlar mı?'' sorusuna yanıt verdi
Türkiye, hızla yeni bir kur krizinin içerisine girerken, ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan çok şaşırtan açıklamalar geldi. Katıldığı bir programda kendisine sunulan ihtimallerin nasıl sonuçlanacağını değerlendiren Yeşilada, 'Hiçbir müdahale olmazsa ne olur?' sorusuna yanıt verdi. Ekonomist Yeşilada, ''Zaten adı konulmamış bir döviz işlemleri kısıtlaması sürecindeyiz, bu yasal hale gelir ve bankalardaki döviz mevduatı kitlenir'' dedi.

'DOLAR ALANIN ELİNDE PATLAR MI?' SORUSUNA YANIT VERDİ!

Kriz ve dolar kurlarının konuşulduğu 2021 yılını geride bırakan Türkiye, 2022 yılında da enflasyon ve ekonomi konuşmaya devam ediyor. Mevcut hükümetin ekonomi ve para politikalarına getirdiği eleştiriler ile tanınan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye''de gerçekleşmesi muhtemel senaryolar üzerine tahminlerini paylaştı.

Mesele Ekonomi kanalındaki yayına katılan ekonomist Yeşilada, ''Şok faiz artışı gelirse ne olur?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

3 türlü faiz artırımı olabilir. Reel faiz şu anda 50, bunu 30''a çekerseniz çok büyük bir etkisi olmaz. İki, yaparsın ama arkası gelecek dersin. Üçüncüsünde de FED''in yaptığı gibi ortaya bir harita koyarsın. Her ay bu kadar faiz artıracağım dersin. Bunun da psikolojik bir etkisi olur ancak en azından dolarizasyonu biraz baskılar. Üçüncüsü ise muhteşem olur ama bunun siyasi bedelini de ödeler. Çünkü para politikası kararları, karar verildiğinde etki etmez. 6 ila 9 ay sonra etkili olur. Tabii ki faiz artırıp makul bir düzeye gelirse kredi faizleri artar ve kredi maliyetleri yükselir. Konut elinde patlar. Ekonomi resesyona girer ve o ekonomiyle seçimi ne zaman yaparsanız yapın ağır bir bedel ödersiniz.

FAİZ ARTMASI DOLARI NE KADAR ETKİLER

Sunucunun yönelttiği ''''Faiz artışı dolar alanlara nasıl yansır, ellerinde mi patlar?'''' sorusuna yanıt veren Yeşilada, şöyle konuştu:

Ben açıkçası bu tür tedbirlerin çok etkisi olacağını sanmıyorum. Belki 50 kuruş etki eder. Dolarda 2 lira, 3 lira gibi etkiler için yalnızca faiz artışı  yeterli değil. Kredibilite dediğimiz şey de gerekli. Yani dört başı mamur bir program gerekli. Evet, müdahalenin etkisi gözle görülür ama bunun etkisi Türk lirası için bir kazanım olmayacaktır.

NEBATİ VE KAVCIOĞLU GİDERSE NE OLUR?

O deneyin ömrü ve psikolojik etkisi Naci Ağbal ile bitti. Bunların hepsi açıklandığında çok beklendiği için marjda bir etkisi olur ama kalıcı olmaz. Dengeleri tersine çevirecek miktarda bir etkisi olmayacaktır. Erdoğan''ın sözcüsü ve İletişim Başkanı çıkar ve ''''biz politikamızı değiştirdik, Merkez Bankası özgür olacak'''' derse etkisi olabilir. Bu hiç beklenmedik bir şey. Doların düşmesinde anında etkisi olur ve ardından kredibilitesi yüksek bir isim gelir ve bu kararlar tasdiklenirse etkiden net şekilde söz edebiliriz

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar