Atilla Yeşilada'dan korkutan uyarı! Doların patlayacağı tarihi açıkladı

Atilla Yeşilada'dan korkutan uyarı! Doların patlayacağı tarihi açıkladı
Ekonomist Atilla Yeşilada, "Pandemi döneminde konjonktürel ekonomi politikası da raydan çıktı. Dikkat edin, ekonomi tam bir yap-boz tahtası" diyerek uyarıda bulundu.

ÜNLÜ EKONOMİSTTEN KORKUTAN DOLAR UYARISI!

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, tüm döviz işlemlerine kısıtlama ve denetleme geleceğini iddia etti.

Artan cari açık ve azalan rezervler nedeniyle Merkez Bankası''nın (TCMB) yabancıdan döviz arayışına girdiği iddia ediliyor. Bloomberg''in konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre Merkez Bankası, yabancıya sıfır faizle TL verip döviz elde etmeyi planlıyor. Plana göre swap kanalıyla yabancıya aldığı TL ile en az iki yıl vadeli tahvile yatırım şartının getirilmesi, dolara da yüzde 4 faiz verilmesi planlanıyor.

Gelişmeleri değerlendiren Ekonomist Atilla Yeşilada''ya göre Türkiye eğer Bloomberg''in iddia ettiği gibi TL devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alana yıllık yüzde 4 dolar getiri sunarsa, yani o kaynaktan para gelse dahi, CDS''ler 600''den 900 puanlara fırlar, FX (döviz ticareti) borçlanma maliyetleri taşınmaz olur. Türkiye ekonomisinin 2016''dan bu yana sürekli yapısal olarak kırılganlaştırıldığını ifade eden Yeşilada, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Pandemi döneminde konjonktürel ekonomi politikası da raydan çıktı. Dikkat edin, ekonomi tam bir yap-boz tahtası. Her gün yeni bir genelge ya da kararname ile ticaret ve finans dünyasının oyun kuralları yeniden yazılıyor. Bu kaosun üstüne dışsal şokları da eklersek, resesyon kaçınılmaz. Ama, ödemeler dengesi krizi yok. Onun yerine 1970''lerde yaşandığı gibi ‘kapalı kambiyo rejimine'' döneceğiz. Yani tüm döviz işlemlerine kısıtlama ve denetleme gelecek.”

Yeşilada devamında şöyle konuştu:

"Türkiye yeni bir para birimine geçti, ben buna ''Türk doları'' diyorum. Şu anda sistem tamamen dolarize edildi. Para verip devlet tahvili alanlara yüzde 4 dolar garantisi verileceği doğruysa bu iş bitti ağabey, bunun sonu yok."

"KUR YAZ AYLARINDA KESİN ŞEKİLDE PATLAYACAK"

"Suudi Arabistan muhtemelen 10-15 milyar swap ''kıyağı'' atar ama bunlar TCMB''nin ateş gücünü artırmaz. Bloomberg''in iddiası doğruysa da 10-15 milyar dolar girer. Ama sonuçlar değişmeyecek çünkü çok basit bir mantık var. Turizmde de 40 milyar dolar geldi diyelim, siz bir yandan iç talebi pompalayıp bir andan da ticaret açığını kapamaya çalışırsanız bu olmaz. Resesyonu göze alamıyorsun, faiz artıramıyorsun, yaz aylarında kur kesin şekilde patlayacak."

"MERKEZ BANKASI ARKA KAPIDAN 4-7 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATTI"

"Bu hesabı yapanların adını vermiyorum, yine dava açılabilir ama son iki veri haftasına göre Merkez Bankası tüm girişlere rağmen 4-7 milyar arka kapıdan döviz satarak dövizi tuttu. Eğer bu iddia doğruysa ne yaparsan yap bu işin sonu gelecek. 1 hafta içinde olmaz ama 2,5 ay içinde bu iş ciddi şekilde patlayacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar