Ümit Özdağ: "Erdoğan şaka yapıyor olmalı"

Ümit Özdağ: "Erdoğan şaka yapıyor olmalı"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenli bölgede Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara bahçeli ev yapılmasıyla ilgili sözlerine ilişkin “Herhalde şaka yapıyor diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, AKP'nin Suriye politikasına ilişkin eleştirilerde bulundu.

Suriye’nin kuzeyinde PKK-YPG ile gerçek anlamda mücadele edilmediğini söyleyen Özdağ, aksine “Güvenlikli bölgenin amacı, ABD’nin Suriye’deki varlığının PKK devleti kurulana kadar sürmesine kurumsal çerçeve oluşturmasıdır. Güvenlikli bölge PKK’nın Suriye’de devlet oluşturma sürecini Türkiye ile görüşerek ve onaylatarak gerçekleştirmesidir” ifadelerini kullandı.

Oda TV'de yer alan habere göre Özdağ'ın dış politikaya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Erdoğan’ın hatalı Suriye politikasının çok önemli bir ayağı olan İdlib politikası çöktü. Önce kısaca İdlib ya da Soçi mutabakatına nasıl gelindiğini hatırlayalım: Suriye rejimi; Rusya, İran ve Hizbullah’ın desteğiyle isyancı grupları Suriye’nin büyük kentlerinden teker teker çıkardı. Selefi isyancıları Suriye’nin değişik yerlerinden İdlib’e itti. Suriye ordusunun İdlib’e yönelik bir askeri harekata başlaması durumunda Türkiye’ye yönelik büyük bir göç dalgası başlayacaktı. 17 Eylül 2018’de Putin ve Erdoğan, Soçi’de anlaşmaya vardı. Bu anlaşmayla Türkiye İdlib sınırları etrafında askeri gözlem noktaları kuracak ve 15 Ekim’den itibaren HTŞ başta olmak üzere radikal grupların silahsızlandırılmasına başlayacaktı. Rus ile Türk askeri yetkilileri işbirliği yapacaklardı. Oysa HTŞ silahsızlandırılamadığı gibi İdlib’in yüzde 85’ini kontrol eder hale geldi. Sadece HTŞ değil, Türkiye’nin desteklediği ÖSO bile İdlib’den Suriye ordusu ve Rus birliklerine Türkiye’nin itirazlarına rağmen saldırılar düzenledi. Rusya, birçok kez Türkiye’ye ‘Soçi Mutabakatı’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getir’ çağrısında bulundu. Suriye rejimi HTŞ ve ÖSO’nun saldırılarını kendi tahrikleri ile destekledi. Ve nihayet Suriye ordusu ileri harekata başladı. En güneyde bulunan ve en güçlü 9 No.lu Türk gözlem noktası etrafındaki güçleri püskürttü ve Türk birliği kuşatıldı. Suriye saldırısı İdlib’de halk arasında panik yarattı. Ve milyonlarca insanın Türkiye’ye kaçma tehdidi ortaya çıktı.

"YENİ GÖÇLERİN ENGELLENMESİ İÇİN TAMPON BÖLGE OLUŞTURULMALI"

5.3 milyon Suriyeli’nin Türkiye’ye gelmesine izin veren Erdoğan bile daha fazlasını istemiyor. Olabilecek şey Türkiye’nin kuzeye doğru, Maarat Numan-Cisr arasında M4 karayolu hattına çekilip, bunun kuzeyinde güvenli bölge oluşturması ve Suriyelileri burada tutması. Zaten halen bu hat üzerinde üç yeni gözlem noktası oluşturuyoruz. Bunun anlamı 5’ten 12’ye kadar toplam 7 gözlem noktasını tasfiye ederek yukarı çekilmek olacaktır.Türkiye, M 4 karayolunun kuzeyinde bir tampon bölge oluşturacak, İdliblileri bu tampon bölgede muhafaza ederek Türkiye’ye girmelerine izin vermeyecektir. Öte yandan Fırat’ın doğusunda operasyon yapılamaması ve İdlib’de Türk birliklerinin sıkıntılı bir pozisyona düşmesi, PKK’ya Afrin’de büyük bir atılım fırsatı verdi. PKK, Afrin’de sürekli saldırılara başladı.

"ERDOĞAN ŞAKA YAPIYOR OLMALI"

(Erdoğan'ın Güvenli Bölgede Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara bahçeli ev yapılmasından ve Suriyelilerin bir bölümünün bu bölgeye dönmesine ilişkin sözleri)

Herhalde şaka yapıyor diye düşünüyorum. 550 milyar dış borcu olan,  halkı  tanzim satış kuyruklarında bekletilen, ekonomisi sürekli  küçülen, işsizliğin sürekli arttığı bir ülkenin yurttaşları 40 milyar Dolar harcadıkları Suriyelilere bahçe  içinde villa yapıp hediye mi  edecekler? Suriyeliler ülkelerine, evlerine dönmeli ancak bu gerçekçi değil. Yapılacak şey Suriye hükümeti ile görüşüp kendi evlerine dönmeleri sağlamak. Türk inşaat şirketleri Suriye hükümetinin parasını ödeyeceği konut projeleri gerçekleştirebilir ancak Türk milletinin ekonomik gücü tükendi artık.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar