Ulusal çıkarlar gereği açıklamıyoruz demişti... Fahrettin Koca'dan flaş karar!

Ulusal çıkarlar gereği açıklamıyoruz demişti... Fahrettin Koca'dan flaş karar!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayılarıyla ilgili eleştirilere "Salgınla mücadele sürecinde devletimiz, halkının sağlığı kadar ulusal çıkarlarını da korumaktadır" ifadelerini kullanmıştı. Fahrettin Koca'dan çarpıcı bir hamle geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarıyla ilgili yaptığı açıklamayla tepkilerin odağı haline gelmişti. 

Koca Twitter'dan yayımladığı mesajda, "Salgınla mücadele sürecinde devletimiz, halkının sağlığı kadar ulusal çıkarlarını da korumaktadır" ifadelerini kullanmıştı. 

Fahrettin Koca, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'e yaptığı açıklamada dikkat çeken ifadelerde bulundu. 

Koca, 15 Ekim'den itibaren bütün rakamları açıklayacaklarını ifade etti. 

İşte o röportajın ilgili kısmı: 

E.Ö: Dünya Sağlık Örgütü sözünü ettiğiniz raporunda ‘Rakamları uluslararası standartlara uygun bildirin’ diyor. Herkesin kanaati, Türkiye’nin mücadeleyi iyi götürdüğü şeklindeydi. Niye durup dururken vaka sayısından hasta sayısına geçtik?

F.K: “Bakın orada yanlış bir algı oluşturulmak istendi. Her ülke kendi test politikasını belirliyor. Biz de Dünya Sağlık Örgütü’ne bizim test rehberimizle, test politikamızla ilgili her bilgiyi verdik. Dedik ki: ‘Semptomlu yani hastalık bulgusu olan kişilere test yapıyoruz’. Oxford’un yayımladığı, hangi ülkenin nasıl test yaptığıyla ilgili tabloda da bu görünüyor.

E.Ö: Buraya kadar sorun yok. Temmuzda ne oldu da değişti?

F.K: “Temmuz ayından itibaren artık normalleşme dönemi başladı. Sınırlamalar kalktı, ülkeler arasındaki geçişler başladı. Biz de havaalanı gibi, yurtdışına gidenler gibi, cezaevinde olanlar gibi, çeşitli kesimlerde kesitsel taramalara başladık.”

E.Ö: Bunun vaka ve hasta kavramlarıyla ilgisini anlayamadım.

F.K: “Var. Kesitsel taramalarda semptom yok. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları da toplumla paylaşacağız. Semptomu olmasa da paylaşacağız.”

7) BU AYIN 15’İNDEN İTİBAREN BÜTÜN RAKAMLARI AÇIKLAYIP BİLDİRECEĞİZ

E.Ö: Sayın Bakanım bir dakika önemli bir şey söylüyorsunuz. Yanlış anlamıyorum değil mi? Vaka diyorduk, sonra hasta dedik kafalar karıştı. Şimdi bunların hepsini açıklayacağız diyorsunuz. Ne zaman başlayacaksınız bunu yapmaya? 

F.K: “Bu ayın 15’inde başlıyoruz. Ortalama 1.5-2 ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildireceğiz.”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar