Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Ukraynalıların paylaştığı karikatür

Avrupa, İkinci Dünya Savaşı''ndan bu yana ilk kez böyle kolektif bir tepki gösterdi. En önemlisi de Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin savunma doktrinlerinde yaşadığı dönüşüm.

Almanlar hem savaş bölgelerine silah göndermeme politikasını terk etti hem de Alman silahlarının 3. ülkelere gönderilmesinde Berlin onayını gevşetti.

Almanya, ilk kez NATO''nun GSYİH''nın yüzde 2''sini savunmaya ayıracağını açıkladı. Yetmedi, Başbakan Scholz, yeni savunma bütçesini 100 milyar euro olarak duyurdu. Bu, 2021 bütçesinin iki katından fazla anlamına geliyor.

Yine İkinci Dünya Savaşı''nın başlangıcından bu yana savaşlara dahil olmayan İsveç bile kendisini aştı ve Ukrayna''ya silah gönderdi.

Şu anda Finlandiya ile birlikte NATO''ya başvuru ihtimali konuşuluyor. AB''nin güvenlik ve savunma politikalarından muaf olan Danimarka''nın, Temmuz ayında bu politikalara dahil olmak üzere referanduma gitmeyi planladığı açıklandı.

AB, Avrupa Barış Aracı fonunu kullanarak ilk kez bir ülkeye ''ölümcül silah'' gönderdi. Son olarak da bugün AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Ukrayna''ya hızlı silah sağlama çağrısında bulundu.

Rusya''ya karşı ilk kez toplu cevap arayışında olan Avrupa, ekonomik savaş açtı ama bu kesinlikle askeri olmadı.

Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna''ya silah gönderirken, bunu AB çatısı altında yapamıyor. Fonlar üzerinden ''kısmi'' destek gösterebiliyor. Çünkü normal bütçeden askeri desteğin sağlanması yasak.

Hem Avrupa hem de NATO, Ukrayna ve Rusya''yı kızdırmadan, kitabına uygun şekilde, savaşa müdahil olmadan yapmaya çalışıyor.

Asıl amaç, Doğu Avrupa''nın güçlendirilmesi ve savunma kapasitesinin artırılması. Yani askeri açıdan bakıldığında, adeta "olan oldu ve iyi de oldu" düşüncesindeler.

Çünkü "beyin ölümü" gerçekleşen NATO''da saflar tekrar sıklaşırken, İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk kez Ruslar ''ortak tehdit'' haline geldi. Amaç da buydu.

Karikatüre değinecek olursam da "ekonomik bir dev, siyasi bir cüce ve askeri bir böcek" olan Avrupa Birliği''nden ne beklenebilirdi ki? Şu anki tablo bile AB açısından büyük bir gelişme.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları