Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Ukrayna ve Gürcistan neden Nato'ya alınmıyor?

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in 'Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya kabul etme kararı' gibi bir haber dolaşıyordu sosyal medyada.

Sonradan bakıldığında İtalyan medyasına verilen demeçte, 'Bu iki ülkenin ittifaka üyeliği konusunda adımlar atılmasına karar verdik ancak bunun tarihini vermedik' şeklinde bir ibare olduğu ortaya çıktı. Peki NATO, Baltıklar veya Balkanlar'ın aksine neden Ukrayna ve Gürcistan konusunda kaplumbağa gibi?

 

Bu durum aslında uluslararası ilişkiler açısından da bazı noktaları bize gösteriyor.

Her ne kadar "Soğuk Savaş sona erdi, Sovyetler Birliği dağıldı" diye tarih kitaplarında okusak da arka planda yaşananlar, bunlardan ibaret değil. Rus politikacılar, dağılmadan önce de sonrasında da Batı'dan taahhütler aldı.

Kaba tabirle herkesin kendi çöplüğü var ve çöplükler sorunlu da olsa kurtların eve yaklaşmasını önler. Ruslar da bunun farkında. Moskova eski Sovyet topraklarına dokunulmasını, Kızıl Meydan'ın izlenmesi olarak yorumluyor. Bu nedenle  Gürcistan ve Ukrayna hatta Kazakistan da bu anlamda çok önemli.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un şu açıklaması da her şeyi özetliyor: "SSCB dağıldıktan sonra, Batı ile yeni ve iyi niyet kapsamında yaptığımız anlaşmada eski Varşova Paktı ülkeleri ve AB'nin doğu sınırının, Rusya için tehdit oluşturmaması yer alıyordu.

Şu anki tabloda Baltık denizinden Karadeniz'e uzanan hatta NATO'ya ait yüzlerce üs ve on binlerce asker var. Bu karşılıklı anlayışın ve güvenliğin ihlalidir. Çok açık konuşuyorum. Rusya, sabrının sonuna gelmiştir. Güvenliğimiz için tüm adımlar atılacaktır. Yaptırım tehdidinden korkmuyoruz."

Ukrayna ile Gürcistan'ın NATO'ya alınması, Baltık ya da Balkan ülkelerinin ittifaka dahil edilmesi kadar kolay değil. NATO'nun yapmaya çalıştığı şey de Rusya'yı ürkütmeden adım atmak. Konuyu hayattan bir örnek ile özetleyeyim.

Çoğu zaman karşılaştığınız ayılara karşı önlem alırsanız, ürkütmezseniz, zarar görmeden kurtulursunuz. Ama ayının yavrusuna dokunursanız, ne yapsanız boş. Karşınızda dünyanın en fazla silahına sahip ülke var. Ayı ile kavgadan sağ çıkabilirsiniz ama kim bunu ister ki?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları